Történelmi kötetek a Kossuth Kiadó Csoport újdonságai között

A Harmadik Birodalom krónikáját feldolgozó új bookazine, a népszerű online sorozat alapját képező Kártyavár, valamint a családja történetét kötetbe foglaló Tömpe István egykori gazdaságpolitikus Az elitek árulása című könyve is megjelenik a csütörtöktől vasárnapig tartó XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Kossuth Kiadói Csoport újdonságai között.



A Harmadik Birodalom című új bookazine a BBC History különszámaként jelenik meg egy eredeti dokumentumfilmeket tartalmazó DVD-melléklettel együtt. "A bookazine tördelését tekintve egy havilapra emlékeztető, élettartamában azonban könyv formátumú kiadvány, amelyet mindig melléklettel együtt jelentetünk meg" - tájékoztatta Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója az MTI-t. Mint mondta, a Harmadik Birodalom egyszerre jeleníti meg a német nemzetiszocializmus ideológiáját, államberendezkedését és világhódító koncepcióját. A mintegy 25 tanulmányt, esszét és számos korabeli illusztráló dokumentumot tartalmazó kötet szerzői között olyan nagy tekintélyű történészeket találhat az olvasó, mint Ormos Mária, John Lukacs, Richard Evens, Ian Kershaw, Richard Overy vagy Székely Gábor, Bihari Péter és Vitári Zsolt.

Emellett megjelenik magyarul Margaret Thatcher egykori kabinetfőnökének, Michael Dobbsnak a Kártyavár című könyve is, amelyből Kevin Spacey főszereplésével készült azonos címmel nagy sikerű online sorozat - mondta el Kocsis András Sándor. A történet klasszikus politikai krimi, amelyben a szerző az angol politikai parlamenti életet mutatja be.

Nemcsak a kiadó, de talán az egész nemzetközi könyvpiac egyik legfontosabb könyvének nevezte az elnök Thomas Piketty munkáját, amely szintén a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

"Ez hatalmas munka, a neoliberális és a neokonzervatív gazdaságfilozófia alternatívája. Alapvető problémaköre a társadalmi egyenlőtlenség mértékéről szól, és az egész világpiacon óriási érdeklődést váltott ki" - ismertette Kocsis András Sándor. Megjegyezte: a szerzőt idén az amerikai Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta.

A kötet majdnem három évszázadra visszamenő és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését: a fókuszba a gazdasági növekedés és a tőke ellentmondását állítja. Az elmúlt évszázadok tanulságaiból okulva, és a megfelelő következtetések levonásával a mű olyan eszköztárat sorakoztat fel, amelynek segítségével ez a tendencia megfordítható lehetne.

A Noran Libro kiadó kínálatából Kocsis András Sándor kiemelte Tömpe István Az elitek árulása című munkáját. Az egykori gazdaságpolitikus könyvében nem csak családja történetét, de az elmúlt 30-40 évet is feldolgozza.

A Tömpe család neve sok szálon kötődik a huszadik századi magyar politikatörténetet meghatározó eseményekhez. A család férfitagjai, a szerző apja és testvérei a köztársaságiak oldalán harcoltak a spanyol polgárháborúban, később az egyik testvér titokzatos körülmények között eltűnt. A családban az ő sorsát a mai napig egy titkos dél-amerikai küldetéshez kötik. A Rákosi-érát követő időszakban, még a puhadiktatúra kezdetén a másik testvér, a szerző nagybátyja, kémkedés gyanújába keveredett, és a Vörösmarty téri irodaházban fegyverrel véget vetett életének.

Szintén a Noran Librónál jelenik meg a hazájában egyre sikeresebb román szerző, Mariana Gorczyca Az utolsó ütés című regénye, amelyben az író a golf világán keresztül világít rá különböző társadalmi problémákra, valamint a Watson a négy lábú nyomozó című könyv, amelynek szerzője kíméletlen iróniával mutatja be az emberi társadalom ügyefogyottságát a kutyák szemével. A kötetet a Sir Bernáth Hegyi álnéven publikáló, szakmájában ismert nyomozóként dolgozó szerző jegyzi, akit - ígérete szerint - a fesztivál után néhány héttel ismerhet meg személyesen a közönség.

J. R. dos Santos ötödik könyve, a Salamon kulcsa is szerepel a kínálatban. Mint azt Kocsis András Sándor kiemelte, a fordulatos cselekményei alapján szinte a krimik közé sorolható új regény a korábbiakhoz hasonlóan hatalmas természettudományos ismeretanyagot dolgoz fel. Tomás Noronha professzor, a Santos-regények híres kódfejtője ismét menekülni kényszerül, miközben továbbra is olyan tudomány megfejtésre váró talányok foglalkoztatják, mint a halálközeli élmények vagy a modern fizikát új utakra terelő kétrés-kísérlet.

Egy kötetben jelenik meg Karl Jaspers A bűnösség kérdése és Hannah Arendt hasonló témájú tanulmánya Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség címmel. A német filozófusok közül Jaspers volt az, aki elsőként nézett szembe a bűnösség kérdésével, azzal, hogy a németség mennyiben tekinthető felelősnek mindazért, ami 1933 és 1945 között Németországban, aztán Európa szerte történt. Jaspers számvetésére egyaránt jellemző a mélységes felháborodás, a totalitárius uralom szenvedélyes elítélése, valamint a felelősségteljes, a jövőbe is tekintő gondolkodás precizitása, higgadtsága. Hannah Arendt munkája a kollektív bűn vonatkozásában mutat több ponton különbözőséget Jaspers elméletétől. A kötet a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából jelenik meg.

A Naphegy kiadó újdonságai között Radnóti Blanka illusztrátor első mesekönyvét, a 2-5 éves korosztálynak szóló Borisz bemutatkozik című, labradorról szóló munkát említette Kocsis András Sándor, valamint a Nokdeli-mesék sorozat első darabját, Boncsér Orsolya és Csordás Levente Fogd rá a Jetire című verses mesék gyűjteményét.

Megemlítette továbbá, hogy a fesztiválon mutatják be A Csodálatos természet című új, ismeretterjesztő magazinsorozat első számát is, amelynek gyűjthető mellékletei között minden hónapban más-más ásvány vagy őskövület szerepel majd.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: