Nyíregyházán kitüntették Balázs Attila fotóst

Balázs Attila, az MTVA/MTI fotóriportere kapta a Nyíregyháza művészeti életéért járó Barzó Endre-díjat, a kitüntetést a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi rendezvényen adták át csütörtökön a közmédia munkatársának.


"A magyar kultúra napján fejet hajtunk egykori nagyjaink, a nemzeti kultúrát minden korban a szívükön viselő magyarok előtt, és méltatjuk korunk kiemelkedő kulturális és művészeti tevékenységeit végző egyéniségeit is" - hangsúlyozta Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a megyeszékhely polgármestere a kulturális központban megtartott önkormányzati ünnepségen.

A Barzó Endre-díjat a Nyíregyházán hosszabb ideje eredményesen tevékenykedő alkotó- vagy előadóművésznek ítélik oda. A kitüntetést elsőként 1994-ben adták át, odaítéléséről minden évben a város közgyűlése hoz döntést.

Balázs Attila Nyíregyházán született, fotózással 1987 óta foglalkozik. 1989-től 2003-ig a Kelet-Magyarország című megyei napilap fotóriporter munkatársa, később fotórovatának vezetője, 1993-tól az Magyar Távirati Iroda (MTI) külsős tudósítója, 2008-tól az MTI szerződéses fotóriportere. Szakmai pályafutása során számos díjat és elismerést kapott; az országos sajtófotó pályázaton 1993-ban a sport kategória első, 1996-ban a második díját, majd 1995-ben az Escher Károly-díjat kapta meg a legjobb egyedi hírképért. A 2014-es kiíráson a természet kategória második, a társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia és a képriport kategória harmadik helyezettje volt, valamint elnyerte a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter különdíját.

Megyei Príma-díjas, az elismerést 2012-ben ítélték oda neki a magyar sajtó kategóriában. Az 1995-ben készült Tiszai ár című képe helyet kapott A XX. század legjobb magyar fotói című válogatásban, különböző témákban készített képeit a brit The Guardian, a párizsi Polka Magazin és a Le Monde is közölte.

A Nyíregyházán élő fotóriporter élő hétfőn vette át a 2015-ös Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért odaítélt André Kertész Nagydíját Egy hajléktalan karácsonya című képriportjáért, emellett ismét megkapta a megyékben dolgozó legjobb fotóriporterének járó elismerést is.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: