Versailles vetélytársa lenne a fontainebleau-i kastély

Versailles-jal készül felvenni a versenyt a nagyszabású felújítás előtt álló fontainebleau-i kastély, amelynek helyreállítási munkálatait 115 millió euróval támogatja a francia kormány.


"Eljött Fontainebleau ideje" - jelentette be a héten Fleur Pellerin francia kulturális miniszter, a Párizstól mintegy hatvan kilométerre délre található kastély és a hozzá tartozó területek következő tizenkét évre tervezett felújítási munkálatainak ismertetésekor.

A fontainebleau-i kastélyon kívül a versailles-i az egyetlen, amely ekkora összegű állami támogatásban részesül: a 350 millió eurós Grand Versailles projekt 2003-ban indult - olvasható a The Art Newspaper című kulturális hírportálon.

A 800 éves fontainebleau-i királyi és császári rezidencia, amelyet Bonaparte Napóleon egykor "az uralkodók valódi lakhelyének" nevezett, a tervek szerint évente mintegy 200 ezerrel több látogatót fog vonzani a munkálatok 2026-ban való befejezését követően. Jelenleg évente mintegy 500 ezren keresik fel a világörökségi helyszínek közé tartozó kastélyt és parkját. 

A felújítás első szakaszában főleg olyan munkálatokat végeznek el, amelyek a szélesebb közönség számára nem észrevehetők, így például korszerűsítik az épület biztonsági rendszerét, de a tervek szerint a kastélypark "szívét" - ahol VII. Lajos francia király vadászháza állt a 12. században - már 2017-re megnyitják a látogatók előtt.

A munkálatok további két szakaszában újjászervezik a kastély hatalmas gyűjteményének - több mint 30 ezer műtárgynak - otthont adó raktárakat, nyitnak egy előadóközpontot, kibővítik a Bonaparte Napóleonnak szentelt múzeumot és újrarendezik a kastély díszkertjét. 

(http://www.theartnewspaper.com/articles/Battle-royale-Fontainebleau-aims-to-rival-Versailles-after-m-funding-boost/36992)

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: