Jávorszky Béla Szilárd rocktörténeti sorozata

Zenei és képi illusztrációval színesített rocktörténeti előadásokat tart Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró februártól minden hónap első szerdáján a fővárosi Örkény István Könyvesboltban.


A sorozat első előadásán a blues zene lesz terítéken. A poprock-történeti utazás című széria célja a nemzetközi és a hazai könnyűzene elmúlt hatvan évének kultúrtörténeti áttekintése, korszakainak, stílusainak, főbb előadóinak ismertetése, azok történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba helyezése - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Mint írták, a rock and roll a 20. század igazi forradalma, olyan, generációk sorának alapélményeit adó életfilozófiai mozgalom, amely nélkül az elmúlt hatvan év kultúrtörténete értelmezhetetlen. A pop és a rock az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban régóta az egyetemes művelődéstörténet része, Magyarországon az elmúlt évtizedekben jobbára a szórakoztató zenék világába sorolták, illetve divatjelenségnek tartották. "Komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna".

Az előadás-sorozatban a behurcoltak zenéjétől (blues), a telepesek zenéjén (country) át az ötvenes években e kettő találkozásából megszülető rock and rollig, a Beatles felbukkanásától az ellenkultúra woodstocki demonstrációjáig, az altamonti fesztiváltól az ABBA-ig, a punktól a szintipopos Depeche Mode-ig, Michael Jacksontól a U2-ig, a Nirvanától Lady Gagáig sok mindenről szó lesz.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró, a hazai és nemzetközi populáris zene évtizedeit feldolgozó könyvsorozatok szerzője, társszerzője. Rockszociológiából doktorált, 2005 óta szellemi szabadúszó. Fontosabb művei: A rock története 1-2 (2005, 2007), A magyarock története 1-2 (2005, 2006, ezeket Sebők Jánossal közösen írta), Sziget-könyv (2012), A magyar folk története (2013), Muzsikás 40 (2013), A magyar jazz története (2014).

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: