A Banff Hegyfilm Fesztivál alkotásai a Corvin moziban

A 2014-es kanadai Banff Hegyfilm Fesztivál legnépszerűbb filmjeit tekintheti meg a közönség a Corvin moziban, március 26. és 28. között - olvasható az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményben.


A Banff Mountain Film Festival válogatott filmjei idén is világkörüli útra indulnak, és a turné keretében az alkotások márciusban magyar közönséghez is eljutnak. Az 1976 óta minden év novemberében megrendezett mustrán amatőr és neves kalandsport-filmkészítők olyan alkotásai szerepelnek, amelyek hegyi- és más extrémsportok űzőinek kivételes expedícióit, egzotikus utazásokat, valamint a Föld utolsó érintetlen tájait bemutató történeteket örökítenek meg.

A vetítéseken a 2014-es fesztivál legnépszerűbb alkotásai két, egyenként nagyjából 90 perces - hosszabb és rövidebb filmeket, illetve videoklipeket felvonultató - programmá rendezve tekinthetők meg.

A sorozat hosszabb dokumentumfilmjei között szerepel a Cerro Torre: Egy hógolyó esélye a pokolban című film, amelyben David Lama sziklamászó nekivág, hogy meghódítsa a világ legkeményebb mászóterepének tartott Cerro Torre hegycsúcs hírhedt délkeleti oldalát. Thomas Dirnhofer közel egyórás alkotását a 2014-es Banff Hegyfilm Fesztivál legjobb filmnek járó díjával tüntették ki a hegymászás kategóriában.

Helyet kapott a válogatásban az And Then We Swam című film is, amely két angol férfiról szól, akik azzal kerültek az újságok címlapjára, hogy elsőként evezték át az Indiai-óceánt kísérőhajó támogatása nélkül, miközben semmiféle korábbi tapasztalattal sem rendelkeztek. Az alkotás a tavalyi Banff felfedezés és kaland kategóriájának legjobb filmjéért járó elismerését szerezte meg.

A rövidfilmek közül Chris Burkard Artic Swell című alkotásában három szörfös a sarkkörre merészkedik, hogy megmutassák a nézőknek a világ talán legkeményebb terepének nyers szépségét. Az ötperces Touch látványos siklóernyős repülések élményébe enged bepillantást a görög Santorini, illetve a francia Aiguille du Midi és Col du Galibier fölött. Szintén bekerült a válogatásba a Ridge című alkotás is, amelyben a világhírű hegyikerékpáros, Danny MacAskill teker végig a festői skót Skye-sziget hírhedt Cuillin-gerincén.

A vetítésekkel kapcsolatos bővebb információt, illetve a megtekinthető filmek teljes listáját a rendezvény honlapján (www.banff.hu) lehet elérni.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: