Europa Cantat - PFZ a hivatalos zenekar

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) lett a hivatalos zenekara az idei pécsi Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozónak az együttes és az esemény szervezőinek a napokban kötött megállapodása értelmében.


Az Europa Cantat több mint fél évszázados hagyományának lényegét az egymás elfogadása, a nyitottság, a magas szakmai színvonal megtartása mellett megvalósuló zenei sokszínűség és a széleskörű társadalmi összefogás jelenti - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott hétfői tájékoztató anyagukban.

Hozzátették: a zenekar a július 24. és augusztus 2. között sorra kerülő találkozón való részvétellel e hagyományokkal való azonosulást szeretné kifejezni, másrészt szerepet kíván vállalni a fesztivál legfontosabb küldetésében, a zene inspiratív és rendkívüli mozgósító erejének közvetítésében.

A PFZ a közös munka keretében már a fesztivál fogadó rendezvényeként egy Pécs zenei emlékhelyeit bemutató speciális zenei sétára invitálja a városba érkezőket - jegyezték meg.

Kitértek rá: a PFZ több tavaszi és nyári koncertprogramját is az Europa Cantat szellemében rendezi meg. A zenekar minden tagja készül a kórusfesztiválra azzal is, hogy bekapcsolódik az önkéntesek szervezésébe, kommunikációjával is segíti a népszerűsítését.

A zenekar a fesztivál hivatalos programjában Bartók Öt egyneműkara, Dvorak Hymnus Dedicove Bile Hory, Brahms Schicksalslied és V. Magyar tánc, valamint Kodály Kállai kettős című művének előadásában lép fel a résztvevő kórusokkal - mutattak rá.

Az Europa Cantat Fesztivált 1963-ban rendezték meg először francia és német karnagyok kezdeményezésére a második világháború utáni ellentétek feloldására. Az azóta nemzetközi mozgalommá fejlődött rendezvényt három évente tartják több ezer énekes részvételével, akik karnagyokkal, karvezetőkkel és zeneszerzőkkel közös műhelymunkában vesznek részt, majd műhelyzáró koncertek keretében mutatják be az együttes munka eredményét.

A kormány és a helyi önkormányzat összesen 300 millió forintos támogatása révén Pécs másodszor adhat otthont a világ egyik leghíresebb kórusfesztiváljának, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája. Szakemberek szerint a rendezés újbóli elnyerése elismerése a magyarországi, azon belül a pécsi kórushagyományoknak, az itt folyó magas színvonalú munkának.

A tíznapos rendezvényre 4 ezer énekest és 1500 kiszolgáló szakembert, művészt várnak.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: