Gyöngyszemek a chicagói rockcsapattól

A Wilcót Magyarországon kevesen ismerik, holott a chicagói alternatív rock csapat éppen húsz éve készít jobbnál jobb lemezeket. Jeff Tweedy zenekarától a jubileumra két válogatás is megjelent: az érdekesebb az Alpha Mike Foxtrot című, négy CD-t tartalmazó doboz, amely ritkaságokat, néhol igazi gyöngyszemeket tartalmaz.


Ha egy zenekar két évtizeden át képes hiteles zenét és szövegeket közreadni, érzelemgazdag, de soha túl nem csorduló számokat írni társadalmi problémákról és szerelemről egyaránt, az valami. A Wilco Alpha Mike Foxtrot című, nemrég megjelent kiadványának 77 dalán keresztül mutatja ezt be.

Az 1994-ben alakult, jó ideje hattagú Wilco eddig nyolc stúdióalbumot készített, közülük négyet, a Being There-t (1996), a Billy Bragg-gel közös Mermaid Avenue-t (1998), a Yankee Hotel Foxtrotot (2002) vagy az A Ghost Is Bornt (2004) rendszeresen beválasztják a minden idők legjobb albumait sorjázó különböző listákra - utóbbi lemez két Grammy-díjat is besöpört.

A Wilco a country-rockban utazott Uncle Tupelóból alakult, miután e zenekar két erős egyénisége, Jeff Tweedy és Jay Farrar 1994-ben visszavonhatatlanul összeveszett egymással. A nagyobb karriert Farrarnak jósolták a kritikusok, ő azonban a Son Volttal nem sokra jutott, a dalszerző Tweedy és társai ugyanakkor a Wilcóval komoly hatást gyakoroltak a következő húsz év amerikai rockzenéjére.

A dolgok húsz évvel ezelőtt a country felől indultak, aztán menet közben, albumról albumra fejlődött ki a Wilco kifinomult stílusa, amelyben a folkos elemek mellett a rock, a blues, a soul, sőt a pop is egyre markánsabb szerepet kapott. Ezzel párhuzamosan lett a Wilco kis klubok, az egyetemi színtér kedvencéből stadionokat megtöltő zenekar, olyan hatalmas slágerekkel, mint a You And I, a Can't Stand It, az I"m a Wheel vagy a Rolling Stonest idéző Outtasite és a Monday.

A Nonesuch Records 2014 végére, a Wilco fennállásának huszadik évfordulójára két válogatást is megjelentetett. A What's Your 20? 2 CD-nyi anyag az együttes legfontosabb, legismertebb számaival inkább a szélesebb közönséget célozza. Az Alpha Mike Foxtrot, amelynek négy korongjára kislemezeket, promóciós megjelenéseket, filmzenéket, ritkaságokat pakoltak, a gyűjtők aranybányája, és jár hozzá egy 64 oldalas könyvecske is a zenekar tagjainak visszaemlékezéseivel, valamint eddig nem publikált fotókkal.

A 77 ritkaság többsége demó, illetve koncertfelvétel. A sorlemezekről már ismert számok alternatív változatai mellett számos feldolgozást is találunk, köztük az évek során nem egy különböző előadók, szerzők előtt tisztelgő válogatásalbumokra készült.

A Wilco 1998-ban, majd 2000-ben két lemezt készített a szókimondásáról híres angol folkpunk előadóval, Billy Bragg-gel közösen az amerikai folkrock atyja, a néhai Woody Guthrie hátrahagyott szövegeire készült zenékből. Guthrie emléke az Alpha... kiadványon is masszívan jelen van három megzenésített versével (At My Window Sad And Lonely, Airline to Heaven, Another Man's Dove Gone). Felkerült a gyűjteményre olyan meghatározó amerikai előadók egy-egy számának átirata, mint a Moby Grape, a Buffalo Springfield, a Big Star, a Steely Dan, Bob Dylan (I Shall Be Released) vagy Gram Parsons. Utóbbi a hatvanas években a Byrds együttes tagjaként lett híres, és szintén ebben a csapatban játszott Roger McGuinn, akivel a Wilco egy közös élő fellépést rögzített - ez is rajta van a válogatáson. 

Az együttest divat az amerikai Radioheadnek hívni. Bár van némi hasonlóság a két zenei világban, a Wilco muzsikája jóval közelebb áll a nagy elődök, Guthrie, Dylan, Neil Young világához. És közben Tweedyék nélkül talán nem lenne a The National, a Jesus Etc.-t pedig nem más énekli koncertjein, mint Norah Jones.

A doboz producere Cheryl Pawelski volt, aki korábban a Band vagy Townes Van Zand gyűjteményes kiadványai felett bábáskodott. A Wilcóban Jeff Tweedy (ének, gitár) mellett John Stirratt (basszusgitár, vokál), Glenn Kotche (dob), Mikael Jorgensen (billentyűs hangszerek), Nels Cline (gitár) és Pat Sansone (billentyűs hangszerek) szerepel. A gyűjteményen sok felvételen hallható a zenekarban sokáig meghatározó szerepet játszott multiinstrumentalista Jay Bennett, aki 2001-ben távozott, nyolc évvel később pedig meghalt.

A Wilco Alpha Mike Foxtrot című kiadványát Magyarországon a Magneoton/Warner Music forgalmazza.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: