Nemzetközi Építészkongresszus lesz szombaton

Immáron 12. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Építészkongresszust szombaton a budapesti Várkert Bazárban. Az eseményhez kapcsolódva pénteken a visegrádi négyek egy új építészeti alapítványt hoznak létre az együttműködéshez, valamint alapítanak egy új közép-európai építészeti díjat is - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.


A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) által rendezett szombati szakmai konferencián neves magyar és külföldi szakemberek szólalnak fel, köztük Erick van Egeraat világhírű holland építész is, akinek több mint 100 projektje épült fel a világ tíznél is több országában. A jeles szakembert 2006-ban Budapestért díjjal tüntették ki. 

Ugyancsak az előadók között lesz az 1968 óta folyamatosan európai, afrikai és amerikai egyetemeken tanító Magyar Péter, Vukoszávlyev Zorán, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem docense, a kortárs magyar építészetről számos cikket és egy hamarosan megjelenő könyvet író holland Emiel Lamers, valamint a szintén holland Francine Houben, a több rangos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett Mecanoo építőiroda alapítója is.

A kongresszushoz kapcsolódóan pénteken a Visegrádi Négyek Építészeti Társulás alapítvány formában való továbbműködéséről írnak alá alapító oklevelet a Magyarság Házában. 

A társulást eredetileg Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia építészeti szövetségeinek elnökei hívták életre 2008-ban, annak érdekében, hogy elmélyítsék a visegrádi országok építészei közötti együttműködést, a közös kulturális értékek ápolásával, valamint közös kiállítások, fórumok és előadások szervezésével.

A Visegrádi Négyek Alapítvány egy új, független, évenként odaítélendő közép-európai építészeti díjat is létrehoz. Emellett az eseményen sor kerül a Nemzetközi Visegrádi Alap és az ázsiai országokat tömörítő ArcAsia építészeti szervezet együttműködésének elindítására is - áll az MTI-hez eljutatott közleményben.
Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: