A romlás virágai - Dömötör Mihály kiállítása

Dömötör Mihály fotóművész a hervadás lesújtó vereségéről, de egyben felemelő szépségről készült képeiből nyílik A romlás virágai címmel kiállítás pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.


Elek András közölte, Dömötör Mihály fotóművész tárlatát Osvát Ernőnek, a Nyugat szerkesztőjének gondolata ihlette, amely szerint ”a hervadás szépsége a virulás véglobogása”. 

Az ismert fotográfust akkor ragadta meg a téma, amikor egy elszáradt, kidobásra ítélt virágot meglátott egy ablakkal szemben. Az ellenfényben a hervadt, romlott virág felragyogott és szebbé vált, mint eleven korában. A művész a téli temető szeméttárolóinak enyészetéből mentette ki "modelljeit", és fénybe állítva megörökítette, képmásként egy más létbe emelte át őket. 

A május elejéig megtekinthető tárlat alkotója abban bízik, hogy a köznapi tekintet elöl rejtve maradó hervadt virágokat műalkotásként bemutatva maradandó esztétikai élménnyel lesznek gazdagabbak a kiállításra ellátogatók – fogalmazott a muzeológus.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: