Tánc az emberi kapcsolatokról

Egy portugál és egy magyar táncos, Ricardo Machado és Réti Anna emberi kapcsolatokról szóló érzékeny és játékos táncelőadását nézhetik meg az érdeklődők május 29-én és 30-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a Point of You című produkció előadói a tánc nyelvén mutatják meg, hogy mennyire különbözően láthatjuk egymást és a világot.


A két alkotó 2011-ben, Belgiumban dolgozott együtt először egy Karine Ponties-darabban, majd Ricardo tavaly szerepelt a Trafóban bemutatott, Ego Trip című előadásban, amely Réti Anna és az izraeli Ido Batash közös koreográfiája. A Point of You című új produkció Machado és Réti első olyan közös munkája, amelyben mindketten alkotóként és előadóként vesznek részt – olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az előadók játszanak és közben igazságról, kapcsolatokról és megértésről vallanak: párhuzamos valóságaikat mutatják meg, amelyekkel elgondolkodtatnak az elfogadásról és az eltávolodásról. Az ehhez felhasznált eszközök sora az optikai játékoktól egészen a szöveges betétekig terjed. A két előadó ezerféleképpen mutatja meg, hogyan is lehet értelmezni a világot.

Réti Anna Hollandiában tanult és több neves koreográfussal dolgozott már együtt külföldön. Magyarországra visszatérve szabadúszóként dolgozott együtt mások mellett Szabó Rékával, Bodó Viktorral és Goda Gáborral. Tíz éve készít saját koreográfiákat, amelyek számos hazai és nemzetközi elismerést is elnyertek. 2007-ben és 2012-ben Lábán Rudolf-díjjal jutalmazták a Lélek pulóver nélkül, illetve a Vis-á-vis című produkcióit.

A Trafó évadzáró tánckínálatába tartozik Frenák Pál tavaly bemutatott Tricks & Tracks 2. című koreográfiája, amelyet május 21-én és 22-én láthat a közönség. Az első előadás estéjén a smART! EXTRA sorozat logicART című részéből azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy miként lehet alkalmazni modern technológiákat a táncelőadásokban.

Az évad utolsó táncos produkciója a Budapesti Tánciskola Csend – Hommage a John Cage című estje lesz június 10-én és 11-én. Az intézmény növendékei évente kétszer kapnak rá lehetőséget a Trafótól, hogy megmutassák mit és mennyit tanultak a félévben.

A diákok tavaly decemberben három koreográfiával – MAX, Popont, Csángó Bugi – érkeztek a Trafóba, most John Cage legendás műve, a 4′:33″ által inspirált előadást hoznak magukkal, a tánciskola művészeti vezetője, Angelus Iván rendezésében.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: