Bogányi Gergely ad zongoraestet a Müpában

Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyével folytatódik csütörtökön az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat a Müpában.
A koncert műsorában Liszt Ferenc Két legenda, Két koncertetűd és a Spanyol rapszódia című művei mellett Beethoven remekműve, a Hammerklavier szonáta szerepel - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. 

Mint írják, Beethoven ebben a művében az akkori zongora minden lehetőségét kihasználva komponálta meg legbonyolultabb szonátáját, amely nagy kihívást jelent az előadó számára. Bogányi Gergely ezen a koncertjén technikai okok miatt nem a saját maga által fejlesztett zongorán játszik, de a sorozat 2017. január 24-i gálakoncertjén már a Bogányi-zongorát szólaltatja meg.

Bogányi Gergely négyévesen kezdett zongorázni, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, majd a bloomingtoni Indiana Universityn folytatta Baranyay László, Esztó Zsuzsa, Matti Raekallio és Sebők György tanítványaként. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. 1999-ben a Bogányi-Kelemen Trió (Kelemen Barnabás - hegedű, Bogányi Tibor - cselló, Bogányi Gergely - zongora) első díjat nyert a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióversenyen. 

Bogányi Gergely repertoárján több mint harminc zongoraverseny, valamint a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2004-ben Kossuth-díjjal ismerték el művészetét. 2015-ben Bogányi Gergely ötletéből és közreműködésével fejlesztettek ki egy új hangversenyzongorát, a Bogányi-zongorát.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: