LUX-filmnapok

November 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt alkotásokat. A versenyfilmek idén az identitását kereső fiatal generációra fókuszálnak. Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem Cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című filmjének vetítésére az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet jegyeket nyerni. 
A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a döntős alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2016. november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A LUX-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX filmdíjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig. A versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án 18:00 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Kávéházban Elszakadás - Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.
Részletes program és filmismertetők a http://europarl.hu és http://urania-nf.hu oldalakon olvashatók.

Játék a jegyekért

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, a ezen a facebook oldalon.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják. 


Időtartam: 2016. november 16. (szerda) egész nap - 2016. november 18. (péntek) egész nap
Web: www.facebook.com/events/331647067212083
Megosztás a Google Pluson