Megelevenedik a történelem a várpalotai Thury-várban

Megelevenedik a történelem a várpalotai Thury-várban egy új mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően. A magyar szakemberek által kifejlesztett applikáció a vár öt helyszínén segíti a látogatókat - tájékoztatta pénteken az MTI-t az INDE R&D Kft. fejlesztési igazgatója.
Kovács Norbert elmondta, az applikáció lényege, hogy a kiterjesztett valósággal még vonzóbbá tegyék a várat a látogatók számára, akik piactéri jelenetet, portyára való készülődést és egy katonai gyakorlatot is láthatnak "a virtuális valóságban", valamint egy kovácsműhely és egy kínzókamra is feltűnik a háromdimenziós térben.

A munkában a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkatársai és Csepin Péter hagyományőrző is közreműködött.

Az alkalmazás indításakor Thury György üdvözli a felhasználókat, a jelenetekben pedig elképzelt szereplők vannak, korhű öltözékben és környezetben - fejtette ki Kovács Norbert.

A fejlesztési igazgató elmondta: a kiterjesztett valósághoz három elem szükséges, a grafika, amely a tartalom elindításához kell, a képfelismerő algoritmus, valamint a megjelenítendő tartalom. Az algoritmus "elemzi" az eszköz kameráján keresztül beérkező képet, és amint felismer egy előre betanított vizuális elemet, elindítja, és látszólag a térben, valójában a kameraképre vetítve, elhelyezi a 3D-s tartalmat - fejtette ki Kovács Norbert.

Az alkalmazás hamarosan elérhető lesz ingyenesen az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban ThuryTrip néven - fűzte hozzá.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Thury György várkapitány 1566-os törökök felett aratott várpalotai győzelme tiszteletére meghirdetett Thury-emlékév programjait igyekeztek úgy összeállítani, hogy a fiatalabb generáció is találjon köztük vonzó programokra.

MTI
Megosztás a Google Pluson