Egyetlen felvétel maradt meg Hitler beszédhangjáról

Nagyjából tudjuk, hogy a történelem egyik legnagyobb mészárosának milyen volt a hangja, nem? Na igen, üvölteni már eleget hallottuk Adolf Hitlert, de mi van a normális beszédhangjával? Csupán egyetlen felvétel maradt fenn arról, hogyan hangzott, amikor beszélgetett valakivel, méghozzá Mannerheim finn marsallal.
Adolf Hitler nem szerette, ha bárki úgy felvételt készít róla, hogy azzal ő nincsen előzetesen tisztában, és nem adja rá az áldását. Ez még akkor is érthető, ha az ember nem egy véreskezű diktátor és az akkori világ egyik szuperhatalmának ura, hiszen mindannyian mondunk olyan dolgokat, amiket nem szeretnénk visszahallani felvételen. Így volt ezzel a Führer is, akinek beszédhangjáról éppen ezért nagyon kevés felvétel készült, ezek nagy része pedig el is veszett.

Ma egyetlen egy olyan felvétel létezik, amelyről biztosan tudjuk, hogy Hitler beszél rajta: a Hitler és Mannerheim felvétel, amelyet titokban rögzítettek, valójában el sem készülhetett volna.

Az eredeti terv az volt, hogy a Führert hazájában fogadó, szülinapos Gustaf Mannerheim finn marsall és Hitler hivatalos köszöntőbeszélgetését rögzítheti a finn Yle műsorszolgáltató társaságnál dolgozó Thor Damen. Csakhogy a férfi azután sem kapcsolta ki a rögzítőberendezést, miután a beszélgetés hivatalos része lezajlott, így elkészítette az első olyan számunkra is fennmaradt felvételt, amelyen Hitler normál beszédhangján személyes beszélgetést folytat valakivel.

A Führer és Mannerheim a marsall személyes vonatán találkozott, ahol először Risto Heikki Ryti finn elnökkel és további magas rangú finn hivatalnokokkal elköltöttek egy születésnapi ebédet, majd visszavonultak cigarettázni és inni. Bár a vagonban jól látható volt a nagy mikrofon, amelyet azért állítottak fel, hogy rögzítsék a Führer hivatalos beszédét, senki nem mondta el neki, hogy ezután is bekapcsolva maradt, és vett mindent. Damen úgy döntött, nem figyelmezteti, így sikerült az első 11 percét felvennie a beszélgetésnek.


Persze amint az SS rájött, hogy mi történt, el akarták kobozni a felvételt, de az Ylének valahogy sikerült magánál tartania, majd később nyilvánosságra hoznia. A beszélgetés során Hitler kényes témákat is érintett: elmagyarázta a Barbarossa-hadművelet bukásának okait, az észak-afrikai olasz vereségeket, Jugoszlávia és Albánia helyzetét, valamint a Szovjetunió fegyverkezési helyzetét.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: