Igazgyöngyök a Kölcsey Központban

Debrecen és Berettyóújfalu városa, valamint az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola összefogásának eredményeképp 2016. december 15-én a Kölcsey Központban nyílt meg az a kiállítás, amely az alapítvány keretei között tevékenykedő hátrányos helyzetű gyermekek képzőművészeti alkotásait tárja a nagyközönség elé.
A Kölcsey Központ Bényi Árpád-termébe belépve nem csak az impozáns festmények, kézzel készített használati tárgyak, valamint az országszerte ismert, az Igazgyöngy Alapítvány szimbólumának is tekinthető, a gyerekek által színesre festett tehén fogadta a látogatókat, hanem az Alapítvány székhelye, Berettyóújfalu egy másik „nevezetességének”, a Körömvirág együttesnek a muzsikája is. Az együttes azon túl, hogy kellemes dallamaival beinvitálta az eseményre a résztvevőket, a kiállítás megnyitóján elhangzó beszédek között is játszott a közönségnek.

A megnyitón a két város képviselője, valamint az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója is felszólalt. Debrecen városa részéről Danku Attila, az önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke fogalmazta meg az eseménnyel kapcsolatos gondolatait. Danku Attila a beszédében nem csak L. Ritók Nórát mint alapítót köszöntötte, aki 1999 óta folyamatosan szívén viseli az „igazgyöngyösök” sorsát, hanem az iskola tanárait és azokat a gyerekeket is, akiknek az alkotásai most a kiállítás anyagát képezik. Danku kitért arra is, hogy az alapítványi keretben működő iskola mintegy 5-600 diák sorsáért felel, s célja, hogy a bennük rejlő „igazgyöngyöket” a tehetséggondozás során felszínre hozza, miközben, a művészeti nevelésük során a személyiségüket is fejleszti. Ennek eredményeit láthatjuk a kiállított képzőművészeti alkotásokon.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, miután köszönetét fejezte ki Debrecennek, hogy elhozhatták a kiállítást a Kölcsey Központba, arra is kitért, hogy az Igazgyöngy Alapítvány jóval több egy művészeti iskolánál. Az ide járó gyerekek amellett, hogy játszva tanulnak meg alkotni, dolgozni, de még tanulni is, hátrányos helyzetüket is levetkőzhetik, hiszen olyan kompetenciákra tesznek szert, amelyekkel a későbbi életük során, hátrányos „indulásuk” ellenére, tudnak boldogulni. Az alkotó folyamat, valamint a szintén az alapítvány keretei között működő élelmiszer-feldolgozás során ugyanis munkahelyteremtés, településfejlesztés és környezetgazdálkodás is folyik. Így az Igazgyöngy Alapítvány azt igyekszik demonstrálni, hogy a mélyszegénységből is ki lehet törni.

L. Ritók Nóra a kiállítást megnyitó beszédében beavatta a jelenlévőket az alapítvány működési rendjébe. Kitért arra, hogy az 1999-es megalakulásuk óta négy fejlődési, módszertani szakaszon ment keresztül a kezdeményezés. Az 1. szakaszban kollégáival azt a gyermekközpontú módszertant dolgozták ki, amelynek az volt a célja, hogy a gyerekekben az önmegvalósítást, a saját tehetségük felszínre hozásának vágyát motiválják. Ezzel a módszertannal az Igazgyöngy Alapítvány már ekkor, a kezdettekkor nemzetközi hírnévre tett szert. A 2. szakaszban a hátránykompenzáló tevékenységet is bekapcsolták a terveikbe. Több száz hátrányos helyzetű gyermekkel, köztük 300 roma származású diákkal foglalkoznak, akiknek olyan képességeket tanítanak meg – például a finom motorikát –, amelyeket otthon ezek a gyerekek nem sajátíthatnak el. A 3. szakaszban országszerte konferenciákon vettek részt, „terjesztették” a kialakított módszertanukat, az alapítvány életének most folyó, 4. szakaszában pedig hármas fókuszúvá tették a képzést és az intézményüket: a vizuális kultúra elsajátíttatása mellett hátránykompenzáló tevékenységet is végeznek, valamint szociális kompetenciákra is tanítják a gyerekeket.

L. Ritók Nóra elmondta: az alapítvány életének eddig ez a debreceni a legnagyobb kiállítása, amely több tematikus egységre oszlik. Az egyik egységének az „egy kép-egy arc” nevet adhatjuk, ahol a gyerekek festményeivel ismerkedhetünk meg, a másik nagy egységét a kooperatív munkával készített akrilképek adják, a harmadik egységet a roma és más mesékhez készített illusztrációk jelentik, negyedik egységként pedig a kiállítás fókuszában az a bizonyos, országosan ismert tehén is látható.

Aki kíváncsi az alapítvány tevékenységét hűen tükröző alkotásokra, az 2017. január 15-éig látogasson el a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termébe, ahol ingyen megtekintheti a tárlatot.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: