Teltházzal futnak a Magyar Nemzeti Balett decemberi előadásai

A Magyar Nemzeti Balett december 1. és 30. között - a főpróbával együtt - minden eddiginél több, 27 előadást tűzött műsorra A diótörőből, a darab mégis teltházzal megy a Magyar Állami Operaházban.
A december nagyon intenzív hónap a társulat számára, de A diótörő mára teljesen összefonódott a karácsonnyal - emlékeztetett az M1 aktuális csatorna szerdai adásában a Magyar Állami Operaház balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.

Solymosi Tamás elmondása szerint az együttest fantasztikus táncosok alkotják, ezért egyre gyorsabban képesek programot váltani, egyre rövidebb időt vesznek igénybe a próbák egy-egy premier előtt.

Solymosi Tamás emlékeztetett arra, hogy szeptemberben elindult az utánpótlásképzést szolgáló Magyar Nemzeti Balettintézet, amely három hónap alatt olyan szintre hozta fel tanulóit, hogy azok már A diótörőben is felléphetnek.

A szakember szerint a fiatalokat most sem nehezebb rábírni arra, hogy balettozzanak, csak más kulcsszavak szükségesek hozzá: a Magyar Nemzeti Balettintézetbe például néhány hét alatt kétszázan jelentkeztek, de a következő felvételire ennek a számnak a többszörösét várják - számolt be.

Az igazgató hangsúlyozta, a társulatra nemzetközi szinten is egyre jobban felfigyelnek, többek között azért, mert ennyi premiert még sosem tartottak, mint az utóbbi időszakban: bemutatták a Manont, visszahozták az Anyegint, rövidesen jön A kalóz bemutatója, új köntösbe bújtatták a Don Quijotét, felújították A hattyúk tavát, a Spartacust és a Makrancos Katát - közölte az együttest 2011 óta vezető Solymosi Tamás.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: