Mel Gibson: "Azt hiszik megőrültem, és talán igaz is"

A ma 61 éves színész-rendező visszatérése okozhatja idén a díjkiosztó szezon legnagyobb meglepetéseit.
Nagyon úgy fest, hogy Hollywood kezd megbocsájtani a ma 61. születésnapját ünneplő Mel Gibsonnak. A színész 2016 nagy visszatérője, ha nem is színészként, de rendezőként komoly sikereket ért el és még csak most kezdődött a díjátadó szezon.

A Critics Choice Awards-on decemberben elnyerte a legjobb akciófilmért járó trófeát a Fegyvertelen katona című filmjéért, sőt Golden Globe-ra is jelölték alkotását, mellyel Gibson a legjobb rendezőnek és a legjobb filmdrámának járó díjra is esélyes.

Nem mellesleg magánélete is rendeződni látszik, 2006-os ittas vezetése, melynek alkalmával antiszemita kifejezéseket vágott a rendőr fejéhez, az, hogy kislánya édesanyját, Okszana Grigorjevát bántalmazta, kezd homályba veszni. Jelenleg kiegyensúlyozott kapcsolatban él 26 éves várandós kedvesével, Rosalind Ross-szal és majd kicsattan a boldogságtól, hogy kilencedszerre is apa lesz.

Szappanoperákból a mozivászonra

Teljes nevén Mel Columcille Gerard Gibson 1956-ban a New York állambeli Peeksill kisvárosban ausztrál anya és amerikai apa 11 gyermeke közül a hatodikként született. Tizenkét éves volt, amikor vasutas apja elvesztette munkáját, s a család Ausztráliába települt át. A gyerekek szigorú katolikus iskolába kerültek, de Mel itt nagyon rosszul érezte magát és addig fegyelmezetlenkedett, amíg átíratták egy állami intézménybe. Középiskola után volt szakács és újságíró, s közben sokat sportolt. Mivel kiskorától kiválóan utánozta a családtagokat és a hírességeket, nővére az ő tudta nélkül beadta jelentkezési lapját az országos drámaművészeti intézetbe, ahová fel is vették.

Főiskolásként kapta első filmszerepét egy szörfös fiatalról szóló “rock and roll balladában”, majd tévés szappanoperákban dolgozott. Színpadon is szerepelt, egy ausztrál turné közben ismerte meg későbbi feleségét, a fogászasszisztens Robyn Moore-t.

1977-ben kapta George Miller rendezőtől a Mad Max főszerepét, mely alkotás hatalmas sikernek bizonyult és mára kultuszfilmmé nemesedett, Gibson nevét pedig széles körben megismerték.

Először 1984-ben hívták Hollywoodba, ahol a Lázadás a Bounty-n új változatában őrá osztották a Marlon Brando által játszott lázadó első tiszt szerepét. Igazi amerikai karrierre 1987-ben indult, amikor őt választották a Halálos fegyver egyik főszereplőjének Danny Glover mellett.

A kamera mögött

Gibson 1993-ban próbálkozott meg először a rendezéssel, Az arcnélküli emberben a főszerepet is maga alakította. Régi álmát megvalósítva 1995-ben készítette a William Wallace skót szabadságharcosról szóló filmet, melynek csatajeleneteiben az ír hadsereg 1700 katonája statisztált. A rettenthetetlenért megkapta a legjobb rendezőnek és filmnek járó Oscart, s bár a legjobb főszereplő díjáról lemaradt, további három arany szobrocskát is hazavihetett.

2004-ben készült a számára a legnagyobb kihívást jelentő A passió, amelyet élete fő művének tart. A gondolat 12 évig érlelődött benne, és saját pénzét kockáztatta, hogy elképzelései szerint forgathassa a Jézus utolsó 12 óráját elmesélő történetet. A film végül az év kasszasikere lett, s egy ideig Gibson vezette a Forbes amerikai magazin legjobban kereső híres emberekről készített százas listáját.

2006-ban kezdődő magánéleti válsága már az Apocalypto című alkotására is negatívan hatott, azóta pedig nem sikerült kasszasikerekben szerepet kapnia. A sötétség határán, a Börtönregény és az Az utolsó emberig sem robbantott kasszát. Az viszont, hogy a Fegyvertelen katonáért visszaült a kamera mögé, a lehető legjobb döntésnek bizonyult.

“Nem lehet úgy élni, ahogy azt mások elvárják. Senki sem képes rá. De azt hiszem, ez az én problémám, nem az övék!” – mondta egyszer, melyhez a mai napig hű is maradt.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: