BKF nyilvános Fényíró Filmklub

Márc. 19. este 7h, Müvész mozi, Chaplin terem

Vendég: TÖRÖK FERENC rendező
 
Film: OVERNIGHT
A Fényíró Filmklub vendége ezúttal a Simó-osztály egyik oszlopos tagja, Török Ferenc, akinek Moszka tér című "így jöttem"-filmje egy nemzedék számára vált szimbolikus kultuszmozivá 2001-ben. A nagy sikerű alkotás a rendező rendszerváltás időszakát feldolgozó trilógiájának első darabja volt, amelyet a Szezon és a nálunk most vetítésere kerülő Overnight követett.  Az Overnight mindössze 24 órát átívelő története a tőzsde és a sztárbrókerek Magyarországon kevéssé ismert világába kalauzolja el a nézőt.  A film operatőre, csakúgy mint az előző két darabé és az ezt követő  Isztambulé is, Garas Dániel volt. Az estre ellátogató rendezőt minden bizonnyal nem csak korábbi, de hamarosan elkészülő új munkájáról is kérdezhetik majd a jelenlevők.
Moderátor: Kovács András Bálint, az ELTE filmelmélet szakának vezetöje, a Nemzeti Filmalap zsűrijének tagja.

BKF Fényíró Filmklub 2014
A Fényíró Filmklub a BKF filmes szakjainak nyilvánosan látogatható szemináriuma, amelynek célja, hogy a fiatal generációhoz is közel hozza a magyar filmművészet kortárs alkotóit és műveiket. Minden alkalommal egy-egy filmrendező vagy operatőr az est vendége, aki egyik rég nem látott vagy be sem mutatott munkáját vetíti le, majd egy moderátor filmes tanár beszélget vele a film megvalósítása kapcsán felvetődő kérdésekről.
A filmklub kiemelkedő mozgóképes munkákon keresztül ismerteti meg közönségét a legkülönbözőbb filmes megközelítésmódokkal, stílusokkal és szemléletekkel, amelyekkel vitatkozhatnak, vagy amelyekből magukkal vihetnek, hogy így alakíthassák ki saját szemléletüket. A szervezők azt is nagyon fontosnak tartják, hogy a szakmai interjúkat rögzítsék, hogy azt később hozzáférhetővé téve értékes kordokumentumokkal gazdagíthassák a filmművészet iránt érdeklődőket.
A tavaszi program a Művész mozi Chaplin termében kerül megrendezésre 2014. február 19. - május 14. között szerdánként 19 órától.
A filmklub látogatása INGYENESA nem BKF-es vendégek a szabad helyek függvényében, térítés nélkül ülhetnek be a vetítésekre és a beszélgetésekre.
A filmklub tervezett programja:
DÁTUM
VENDÉG
FILM /moderátor /
február 19.
Miklós Mari
Gárdos Péter: Utolsó blues /dr. Vámos Zoltán/
Részletek: Jób lázadása, Queen in Budapest, Sose halunk meg
február 26.
Molnár György
Anna filmje
március 5.
Enyedi Ildikó
Simon mágus
március 12.
Rohonyi Gábor
Konyec
március 19.
Török Ferenc
készülő filmje
március 26.
Ragályi Elemér
Ripacsok
április 2.
Salamon András
Közel a szerelemhez
április 9.
Bollók Csaba
Iszka utazása
április 16.
Mundruczó Kornél
Szép napok vagy Delta  /Petrányi Viktória /
április 30.
Bereményi Géza
Tanítványok
május 7.
Szaladják István
egyeztetés alatt
május 14.
Tóth János
egyeztetés alatt

2014. március 5.
A harmadik alkalom vendége ENYEDI ILDIKÓ, aki első filmjével szinte berobbant a magyar filmművészetbe. Az én XX. századom belekerült a minden idők legjobb 12 magyar filmjét összeválogató Új Budapesti Tizenkettőbe. Mivel ezt az alkotást már vetítette a Filmklub korábban Máthé Tibor operatőr jelenlétében, ezért most egy olyan munkát mutatnak be, amelyet kevésbé ismerhetnek a fiatalok, noha az érettebb, szakmailag immár teljes fegyverzettel rendelkező rendezőhöz kapcsolódik. Az est filmje a SIMON MÁGUS, melyet Enyedi Ildikó szintén Máthé Tiborral forgatott itthon és Párizsban.
2014. március 12.
ROHONYI GÁBOR a Színház és Filmművészeti Egyetemet többek között Bollók Csabával, Szaladják Istvánnal és Thernesz Vilmossal közös osztályban végezte, akik szintén valamennyien tanítanak a BKF-en. A rendező első játékfilmjének forgatását a reklámfilmes szakma kemény világában szerzett sokéves tapasztalat előzte meg, amelyben valóban csak a legjobbak képesek hosszú távon talpon maradni. Ezzel a komoly iskolával a háta mögött készítette a KONYEC című magyar „Bonnie and Clyde" groteszket, amelyet ezen az estén vetítenek le.

Kontakt:
Kubik Elvira
PR&kommunikáció, BKF művészeti képzések

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: