Godard provokatív kijelentéseivel láthatatlanul is jelen van a fesztiválon

Cannes - Noha nem jött el szerdán a 67. cannes-i filmfesztiválra legújabb filmjének világpremierjére Jean-Luc Godard, a francia újhullám egyik legjelentősebb rendezője a tőle megszokott provokatív kijelentéseivel napok óta jelen van a seregszemlén.

A 83 éves filmrendező karrierje kezdete óta rendszeres vendége volt a fesztiválnak, de díjat még soha nem nyert. Legnagyobb sikere 1959-ben a Kifulladásig volt Jean-Paul Belmondóval a főszerepben. Művészete 1968 után radikalizálódott, attól kezdve saját szavai szerint "politikailag politikai filmeket" és nem fikciókat készít, amelyeket sokan érthetetlennek tartanak. 

Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) című 75 perces versenyfilmje 3D technikával készült, az egyetlen vetítésre az újságírók már a kezdés előtt egy órával hosszú sorban várakoztak. 

Godard a múlt hétvégén a svájci televízióban üzente meg, hogy nem lesz ott a világpremieren, mert már eleget járt Cannes-ban. A díszbemutatóval egy időben pedig svájci otthonából a France Inter francia közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy Cannes-ban "más nyelvet beszélnek, mint én. A kritikusok, a szakmabeliek, a producerek is, ez egy más világ. Amit ők beszédnek hívnak, az semmire sem való" - fogalmazott a rendező.  

Quentin Tarantino amerikai rendezőt egyszerűen csak "paprikajancsinak" nevezte, aki szerinte egy "szerencsétlen fickó, de nem baj, ha boldog. Régen az ilyen embereket utálták, de manapság már nem, eltűrik". 

Az örökségvédelmet és a filmek felújítását pedig nem tartja szükséges dolognak. "Nem kell rendbehozni. Nem kell felújítani a Sixtus-kápolnát. Az ilyen. Ha összedől, hát összedől. Nem kell felújítani és kozmetikázni, nem lehet mindent megőrizni" - fogalmazott Godard. Arra a felvetésre, hogy mit szólna ahhoz, ha az ő filmjei is tönkremennének, azt válaszolta: "annál jobb. Porrá. Porrá válnak. Amikor mi filmeket csináltunk, semmit nem tudtunk az elődeinkről". 

Legújabb filmjében a rendező kutyája, Roxy is feltűnik. Szerinte az "állatok nem egyszerűen kommunikálnak, hanem eggyé válnak (a gazdájukkal). Tapasztalatom Roxyval azt mutatja, hogy ez teljesen így van" - hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy a kutya megoldhatja-e az izraeli-palesztin konfliktust, Godard azt válaszolta: "az a megoldás, ha mindenki vesz egymillió kutyát az egyik oldalon és a másik oldalon is. És akkor beszélni fognak egymással. Ha társadalmi kapcsolatot akarunk (teremteni), kutya kell, a liba veszélyes, az elefánt pedig nehéz". 

A hétvégi európai parlamenti választások kapcsán a rendező azt mondta, hogy "a határok mellett, de a vámőrök ellen van". Szerinte az unió létrehozása többé-kevésbé tisztességes politikusokkal kezdődött. "Létrehoztak egy közös valutát a közös kultúra előtt ... Mélyen európainak érzem magam, már Európa alapítása előtt is az voltam, Vercingetorix vagy Nagy Károly óta" - tette hozzá.

Godard a modern technika híve. Elmondta, hogy iPhone-t használ, amellyel filmeket is továbbít. "Ha nem lenne 3D, nem csináltam volna meg ezt a filmet és nem is jutott volna az eszembe" - hangsúlyozta.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: