Jurij Bashmet a Zeneakadémián lép fel december 15-én

A világhírű brácsaművész, Jurij Bashmet koncertezik Budapesten december közepén a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A zenetörténet egyik legismertebb hegedű-brácsa kettősversenyét, Mozart Esz-dúr Sinfonia concertante-ját az orosz-belga Tatiana Samouil hegedűművésszel adja elő.


„Jurij Bashmetet már régóta ismerjük, velünk játszott először Budapesten, a Zeneakadémián, az 1970-es években”- meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. – Akkor is Mozart Esz-dúr Sinfonia concertantéját játszotta a fantasztikus Vladimir Spivakov hegedűművész partnereként. Bashmettel nagyon sok közös koncertet adtunk azóta, főként külföldön: Ausztriában, Japánban, a Földközi-tengeren cirkáló Renaissance nevű hajón illetve ahol kikötött, görög, olasz, francia városokban. Ezen a hajón megfordult a zenei világ színe-java: Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Jean-Pierre Rampal, hogy csak néhányat említsek. Velük és Bashmettel is sokat játszottunk ezeken a mediterrán turnékon. A december 15-i koncert tulajdonképpen egy közös nosztalgiázás lesz.”

Jurij Bashmet amellett, hogy nemzetközileg elismert szólista, kamarazenész és karmester, a Moszkvai Szólisták alapítója, az Új Orosz Szimfonikus Zenekar és nemzetközi fesztiválok művészeti vezetője. Ezek mellett a Moszkvai Konzervatórium tanára, mesterkurzusok vezetője, az Orosz Nemzetközi Brácsaverseny alapítója és zsűritagja.  Bashmet virtuozitása és meghatározó személyisége révén a brácsa mint hangszer rendkívüli módon felértékelődött a zenei életben, több zeneszerzőt inspirált új művek alkotására.


1976-ban indult el nemzetközi karriere, amikor megnyerte a Müncheni Nemzetközi Brácsaversenyt. Azóta a világ vezető zenekaraival játszott: a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokkal, a Royal Concertgebouw Zenekarával, a Bostoni, Chicago-i és  Montréali Szimfonikusokkal, a New York Filharmonikusokkal, a London Filharmonikusokkal és a Londoni Szimfonikus Zenekarral, mely utóbbi saját  Jurij Bashmet Fesztivált hozott létre.

Partnere a szentpétervári zenészcsaládba született orosz-belga hegedűművésznő, Tatiana Samouil lesz, aki kilenc évesen adta első szólóestjét. Samouil a Moszkvai Állami Konzervatóriumban tanult, majd mesterdiplomáját Igor Oistrakh vezetésével a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte meg. Számos nemzetközi verseny, köztük a moszkvai Csajkovszkij-verseny, a brüsszeli Erzsébet Királyné Verseny, a helsinki Jean Sibelius verseny díjazottja. Európa, Amerika és a Távol-kelet vezető zenekaraival játszott már, lemezfelvételei pedig elismerő kritikát kaptak. 2004 óta Augustin Dumay-vel együttműködve tanít a Chapelle Musicale Reine Elisabeth Főiskolán, 2009 óta az Antwerpeni Királyi Konzervatórium professzora, rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertsorozata 2015-ben folytatódik: február 11-én Ning Feng hegedű-, március 4-én Borisz Berezovszkij zongora-, május 13-án Michael Collins klarinétművész lesznek a hangversenyek szólistái.
                       
2014. december 15. 19:30 - Budapest, Zeneakadémia, Nagyterem
km.: Jurij Bashmet, brácsa
Tatiana Samouil, hegedű

Joseph Haydn: D-dúr szimfónia No.1 Hob.I:1.
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr Sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364/320d
***** 
Johannes Brahms: B-dúr sextett Op.18, No.1 (vonószenekari változat)

További információ: www.lfkz.hu
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: