A kortárs művészet lesz az Off-Biennále Budapest fő témája

Kortárs képzőművészek fotóit, szobrait, videoinstallációit, grafikáit, kísérleti filmjeit és hanginstallációit láthatja a közönség az új kortárs művészeti kiállítás- és eseménysorozat, az Off-Biennále Budapest április 24. és május 31. között zajló programjában.


Az Off-Biennále hat héten át többtucatnyi helyszínen, a színtér legizgalmasabb szereplőit mozgósítva várja a kortárs művészetre nyitott kultúrafogyasztókat - hangzott el az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. 

A látogatók a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a YouTube videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított alternatív újságokig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos művel és programmal találkozhatnak számos és nagyon változatos helyszíneken. A terek között elsősorban galériák, műtermek szerepelnek, de szerveznek programot használaton kívüli ingatlanokban, magánlakásokban, szórakozóhelyeken, alkalmi helyszíneken és köztereken is.  

A sorozaton Kelet-Közép-Európa kortárs művészetének legjelesebb képviselői, a hatvanas-hetvenes évek neoavantgárd művészei és a nagy nemzetközi kiállításokon rendszeresen megjelenő magyar művészek mellett a legfiatalabb művészgeneráció alkotásai is láthatók lesznek, a kortárs művészetben zajló folyamatok, irányzatok jobb megértését pedig edukációs programok segítik majd.

A több száz résztvevőt megmozgató eseménysorozat szervezéséhez intézményi és pénzügyi háttér nélkül néhány szakember kezdett hozzá, akik azzal a céllal állították maguk mellé az Off szereplőit, hogy megteremtsék egy független, sokszínű képzőművészeti színtér alapjait - hangsúlyozta Somogyi Hajnalka, alapító projektvezető.

Hozzátette, az Off-Biennále "nem valamivel szemben határozza meg önmagát, hanem kilép a fősodorból, a rutinokból, és megkeresi a saját útját, kiépíti a saját működését, megtalálja az embereit, a forrásait, a helyszíneit. Ez a kilépés tehát nem kikapcsolás, hanem éppen valami másnak a kezdete".

A szervezők kiemelték: a projekt állami támogatás nélkül, az állami kulturális infrastruktúrától függetlenül, nemzetközi és magántámogatásból, önkéntesek szakmai munkával jön létre.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: