Frank London Glass House Projectje a BMC-ben ad koncertet

Frank London, a világhírű New York-i klezmerzenekar, a Grammy-díjas Klezmatics trombitás-énekese a Glass House Project elnevezésű amerikai-magyar-izraeli formációval ad koncertet január 29-én a Budapest Music Centerben (BMC).


Frank London az amerikai nyugati part haszid zsidó zenei közösségének jellegzetes alakja. Zenei világában egyszerre van jelen a tradicionális klezmer zene és a modern dzsessz. A főként rézfúvós, ritkábban billentyűkön is játszó London az 1980-as évek óta ismert a zenei pályán, két műfajban játszik: a modern zsidó zenében és a progresszív dzsesszben.

A zenész már sokszor koncertezett Magyarországon, többször fellépett a Sziget fesztiválon, magyar előadók közül játszott együtt mások mellett Bíró Eszterrel és Ágoston Bélával is. Az amerikai, magyar és izraeli zenészekből álló Glass House Project tavaly májusban nagy sikerrel lépett fel a washingtoni Kennedy Centerben a magyar holokauszt évfordulójának 70. évfordulója alkalmából, de szerepelt New Yorkban is.

A Glass House Projectben január 29-én a BMC-ben - a Balassi Intézet-New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében - Frank London mellett Pablo Aslan bőgőzik, Yoni Halevy dobol, Aram Bajakian gitározik, Jake Shulman-Ment hegedül, Lukács Miklós cimbalmozik, Ágoston Béla fúvós hangszereket szólaltat meg, Szirtes Edina Mókus pedig énekel és hegedül.

"A zsidó, a magyar, a balkáni vagy inkább kelet-európai kompozíciókból olyan egyveleget állítottunk össze, amelynek összetevői nem ütik egymást, nem vesszük észre, hol a határ, hanem egy egységes, gyönyörű gömböt tudtunk ebből az egészből gyúrni. A látszólag nagyon messziről érkezett emberek egy pillanat alatt olyan egységet alkotnak, ami mindent felülír a szeretet és a muzsika jegyében" - mondta Szirtes Edina Mókus tavaly Washingtonban az MTI-nek.

A gitáros Aram Bajakiant Lou Reed és Diane Krall rajongói egyaránt ismerhetik a múltbéli turnékról. Az argentin Pablo Aslan az etnodzsessz kiemelkedő bőgőstehetsége, Yoni Halevy izraeli dzsesszdobos, Jake Shulman-Ment pedig tősgyökeres brooklyni hegedűs, aki a magyar, román, roma és a kelet-európai zsidó zene megszállottja.

Frank London vezetésével és Vadász Zita, a Balassi Intézet New York-i kurátorának közreműködésével a Glass House Project az MTA Zenetudományi Intézetétől, Bob Cohentől, Kiss Ferenctől és más szakértőktől kapott útmutatás alapján állította össze programját, amelynek célja a tág értelemben vett magyar zsidó zenei örökség felidézése. Népdal, városi dal, kántorének és operett egyaránt előkerül a programban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: