Harper Lee rendkívül bántónak érzi a külső nyomásról szóló feltételezéseket

Rendkívül bántónak találja Harper Lee azokat a feltételezéseket, amelyek szerint külső nyomásra döntött volna új regényének megjelentetéséről - nyilatkozta a Pulitzer-díjas írónő ügyvédje és barátja.


Tonja Carter, aki tavaly véletlenül bukkant a 88 éves írónő holmija között az ötvenes években papírra vetett és sokáig eltűntnek hitt regény kéziratára, a hétvégén egy interjúban beszélt arról, hogy mennyire sértőnek találja Harper Lee a feltételezéseket, amelyek szerint külső nyomásra jelenteti meg a Ne bántsátok a feketerigót! folytatását.

"Lee nagyon erős, független és bölcs nő, akinek most élveznie kellene a hosszú ideje elveszett regényének felfedezését. Ehelyett saját szavahihetőségét és döntését kell megvédenie" - mondta Tonja Carter.

Az ügyvédnő elmesélte: amikor rábukkant a kéziratra, először azt gondolta, az a Ne bántsátok a feketerigót! egy másolata, ugyanis nem tudott arról, hogy az írónő valaha is másik regényt írt volna.

"Teljesen megdöbbentem. Azt sem tudtam, hogy a regény be volt-e fejezve, vagy sem" - emlékezett vissza, hozzátéve, hogy Harper Lee saját bevallása szerint is azt gondolta, a kézirat rég elveszett.

Tonja Carter elmondta azt is, feldühítette a feltételezés, hogy ő ki akarná használni az írónőt.

"Semmi sem tudná leírni, hogyan érzem magam. Ügyvéd vagyok, nem híresség. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy Harper Lee micsoda ajándékot ad a világnak" - hangsúlyozta.

A HarperCollins könyvkiadó múlt héten jelentette be, hogy a nyáron megjelenik Harper Lee eddigi egyetlen kiadott regényének, a több mint 40 millió példányban eladott Ne bántsátok a feketerigót! című műnek a folytatása. A Go Set a Watchman című regény kétmillió példányban kerül a boltokba idén júliusban.

A megjelenés hírére többen hangot adtak aggodalmuknak amiatt, hogy az idős és befolyásolhatónak gondolt írónő esetleg külső nyomásra döntött a kiadás mellett. Egyes vélemények szerint nem véletlen, hogy a bejelentés alig pár hónappal követte Harper Lee Alice nevű nővérének a halálát, aki mindig is védte húgát a külvilágtól.

A tavaly novemberben 103 éves korában elhunyt Alice 2011-ben ezt írta: "Harper nem lát és nem hall, és bármit aláír, amit olyan emberek tesznek elé, akikben megbízik".

A kiadó szóvivője is megszólalt az ügyben múlt héten, állítva, hogy Harper Lee még mindig képes könyveket, újságokat és más dokumentumokat olvasni egy speciális, látássérülteknek készült nagyítógép segítségével.

A Go Set a Watchman húsz évvel a Ne bántsátok a feketerigót! története után játszódik az ötvenes évek közepének Alabamájában. A regényben a felnőtt Scout Finch New Yorkból hazatér Maycomba, hogy meglátogassa apját, Atticust. Szeretné megérteni apja viselkedésének mozgatórugóit, és szeretne tisztába jönni a szülővárosával és gyermekkora helyszínével kapcsolatos érzéseivel. 
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-31296088

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: