Blixa Bargeld új projektje a Trafóban

A budapesti Trafóban ad koncertet új projektjével az avantgárd-ipari zene egyik legfontosabb csapata, az Einstürzende Neubauten alapítója, Blixa Bargeld. A német zenész ezúttal Teho Teardo olasz muzsikussal közös formációval lép színpadra.

MTI - A most 54 éves Blixa Bargeld az 1980 óta működő Einstürzende Neubauten vezetése mellett húsz éven át, 2003-ig Nick Cave zenekarának, a Bad Seedsnek is gitáros-vokalista tagja volt. Legutóbb 2008-ban járt Magyarországon, akkor az A38 hajón lépett fel az Einstürzende Neubautennel - szerepel a Trafó ajánlójában.

A berlini kultzenekar korai munkásságára a legszélsőségesebb zajzene volt jellemző, elsősorban a klasszikus dalformát bombázták szét formailag és hangszerhasználat szempontjából egyaránt. Zenei eszköztárukba többek között különböző csövek, fémtárgyak, motoros fűrész, kompresszor tartoztak. A nyolcvanas évek második felétől az Einstürzende Neubauten fokozatosan nyugodtabb vizekre evezett, egyre többet használtak szintetizátort, valamint gitárt és basszusgitárt.

A német zenész ezúttal egy különleges produkcióval tér vissza: az olasz multiinstrumentalista-komponista Teho Teardo társaságában készített új albuma anyagát mutatja be a Trafóban.

A 47 éves Teho Teardo a kilencvenes években tűnt fel a Meathead nevű olasz indusztriál-funk-rock csapat gitáros-énekeseként. Az elmúlt tíz évben sokat dolgozott filmzeneszerzőként, az ő nevéhez fűződött az Il Divo – A megfoghatatlan című mozi zenei aláfestése, amiért megkapta az Ennio Morricone-díjat. Közben különböző projektekben Lydia Lunch-csal, Mick Harrisszel vagy a Girls Against Boys frontemberével, Scott McClouddal zenélt együtt.

Az Einstürzende Neubauten vezérét először Ingiuria című színházi produkciójához hívta vendéghangnak 2009-ben, majd 2010-ben már együtt írták Claudio Cupellini rendező – magyar operatőrrel, Pohárnok Gergellyel forgatott – Egy csendes élet című filmjének betétdalát (A Quiet Life), és ebből a számból a következő két év során egy teljes közös lemezanyag nőtt ki.

Az idén tavasszal megjelent Still Smiling című albumra egy feldolgozás (a Tiger Lillies Alone With The Moon című számának átirata) mellé 11 közös szerzemény került, amelyekben finoman effektezett akusztikus és elektromos hangszerpark, Blixa Bargeld szuggesztív énekbeszédében pedig angol, német és olasz nyelv keveredik, gyakran egyazon számon belül.

A két szerző által Berlinben és Rómában rögzített anyagot vonós részek egészítik ki, ezekért a lemezen a Balanescu Quartet és Martina Bertoni római csellista felelt, utóbbi egészíti ki Bargeldet és Teardót trióvá a turnén.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: