Finn Filmnapok a Toldi moziban

Zenés dokumentumfilm és dráma, vitafórum az emberi jogokról, valamint Finnország első női elnökét, Tarja Halonent bemutató portréfilm is várja a harmadik Finn Filmnapokon a közönséget október 11. és 16. között a budapesti Toldi moziban.

MTI - A fesztivált Mika Ronkainen díjnyertes zenés dokumentumfilmje, a Finn vér svéd szívben nyitja meg október 11-én pénteken, a rendező bevezető szavai kíséretében. Ezt követően a hétvégét a rockzene és a drámák jellemzik: levetítik például Matti Kinnunen Miss Blue Jeans című alkotását, amely Észak-Finnországban, a hetvenes években játszódó punk szerelmi történet. Szintén a hetvenes éveket eleveníti fel a Viru - Történetek egy hotelről című dokumentumfilm, amely egy szálloda történetén keresztül mutatja be a szovjet megszállás alatti Észtország titkait és zsarolási ügyeit.

Október 14-én hétfőn az emberi jogok kapják a főszerepet: az Amnesty International Magyarország és a Finn Filmnapok által közösen szervezett vitafórumon az aktuális magyarországi homofóbiáról és gyűlölet-bűncselekményekről lesz szó. Előtte levetítik az American Vagabond című dokumentumfilmet, amely a San Franciscó-i hajléktalan meleg fiatalok életét mutatja be. A vetítés után olyan szakértők szólalnak meg a témában, mint Molnár Péter, a CEU - Közép Európai Egyetem Média- és Kommunikációs Tanulmányok Központjának vezető kutatója és Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője, a jogi programok munkatársa.

A filmnapokon Aku Louhimies filmjei közül kettőt is láthat a közönség: az Üres kikötő és a Fekete golyó című mozikban a rendező a modern, rideg társadalmat mutatja be.

A fesztiválon vetítik az Elnökasszony című portréfilmet, amely Finnország első női elnökével, Tarja Halonennel ismerteti meg a nézőt. Halonen 2000. március 1-től 12 éven át volt államfő, előtte a külügyminiszteri posztot töltötte be.

A futballrajongók minden idők legjobb finn játékosáról, Jari Litmanenről láthatnak portréfilmet. A most 42 éves Litmanen 137-szer öltötte magára a finn válogatott mezét, utoljára 2010-ben. 1996 és 2008 között ő volt a nemzeti csapat kapitánya, játszott az Ajaxban, a Barcelonában és a Liverpoolban is.

Az október 16-i záróünnepségen régi és új finn animációs műveket mutatnak be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kiskakas Animációs Fesztiváljával együttműködésben.

A Finn Filmnapokat a Budapesti Finn Intézet, a Finnagora szervezi, együttműködésben a Toldi mozival és a Finn Filmalappal - olvasható a Finnagórának az MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: