Fennállásának 140. évfordulóját ünnepelte a Szent István Király Múzeum

Fennállásának 140. évfordulóját ünnepelte szerdán a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, az alkalomból az intézmény egykori jeles vezetőit méltatták.

MTI - Demeter Zsófia, a múzeum igazgatója elmondta: az eltelt 140 esztendő alatt két olyan igazgatója volt a múzeumnak, aki megalapozta az intézmény jövőjét és alapvetően meghatározta fejlődését: Marosi Arnold és Fitz Jenő.

Az igazgató Marosi Arnoldról (1873-1939) megjegyezte, hogy 1909-ben került Székesfehérvárra és megjelenésével a múzeumügy újjáéledt a városban. 1911-ben nyitotta meg a nyilvános múzeumot a Pfinn-házban. 1929-ben önálló épületbe költözött a rendszerezett és restaurált gyűjtemény: a mai Országzászló téri épületbe.

Nevéhez fűződött a pákozdi bronzkori földvár feltárása, az első táci ásatások, a csákvári késő római temető feltárása, a nagy csákberényi és az előszállási avar kori temetőkben végzett kutatás. Ő alapozta meg a múzeum néprajzi, várostörténeti, antropológiai és természettudományi gyűjteményét - hangsúlyozta az igazgató.

Demeter Zsófia Fitz Jenőről (1921-2011) elmondta: 1949-től négy évtizedig volt a múzeum igazgatója. Ekkor vált az István Király Múzeum a hazai muzeológia egyik meghatározó helyszínévé, s nemzetközileg is ismertté – tette hozzá.

Munkásságát számos más jelentős szakmai kitüntetés mellett 1995-ben Móra Ferenc-díjjal, 1997-ben Széchenyi-díjjal, 2001-ben Forster Gyula-díjjal jutalmazták. 1993-ben a Fejér Megye Díszpolgára, 1994-ben a Székesfehérvár Díszpolgára kitüntető címet kapta meg.

Vezetésével alakították ki Gorsium szabadtéri múzeumát, vezette a kiemelkedő jelentőségű ásatásokat és szervezte a műemléki rekonstrukciót.

1963-ban a vidéki múzeumok megyei szervezetbe integrálása során az István Király Múzeum mellé a dunaújvárosi Intercisa Múzeum és egy sor vidéki emlékház, kiállítás (Gárdony, Kápolnásnyék, Martonvásár, Vál, Csákvár, Cece, Sukoró, Szabadbattyán, Pákozd, Füle) került.

A megemlékezést követően bemutatták azt a Szent Istvánt ábrázoló mellszobrot, amelyet Cser-Palkovics András, a város polgármestere adományozott az idén az intézménynek. A múzeum díszudvarán elhelyezett alkotást Török Richárd készítette 1988-ban, a mellszobor évekig a városháza kistanácstermében állt.

Megosztás a Google Pluson