Salvador Dalí legnagyobb képe előtt lép fel a Finzi Pasca társulat

Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lép fel november második felében a Finzi Pasca társulat. Az újcirkusz elnevezésű műfaj jeles képviselőinek La Verita című előadása Salvador Dalí óriásvászna előtt játszódik.

MTI - A Finzi Pasca a Művészetek Palotájában - ahogy a turné minden állomásán Montrealtól Budapestig - Salvador Dalí eredeti képe előtt mutatja be produkcióját. Az alkotást magántulajdonosok kölcsönözték a társulatnak, a mű nemzetközi oltalom alatt áll - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az akrobatikát, színházi elemeket, táncot és zenét egyaránt alkalmazó, csaknem másfél órás látványos show tizenhárom akrobatát vonultat fel, a produkció egészét Dalí monumentális vászna inspirálta.

A 9x15 méteres alkotást Salvador Dalí 1944-ben - nyolcéves egyesült államokbeli tartózkodása idején - Leonide Massine koreográfussal együttműködve a Mad Tristan című baletthez festette. Az előadás díszleteit és jelmezeit is a katalán mester tervezte.

A balettet Richard Wagner Trisztán és Izolda című operája ihlette, a festmény a mű záró jelenétére utal. A kép a szürrealista mester művészetének több fontos jegyét mutatja. Dalí sokáig elveszettnek hitt alkotását a New York-i Metropolitan Opera díszletei között fedezték fel, majd egy európai magángyűjtemény vásárolta meg.

A festményt évtizedeken keresztül senki sem láthatta. 2010-ben az inkognitójukat máig féltve őrző svájci műgyűjtők Daniele Finzi Pascát keresték fel azzal, hogy műkincsüket egy álom és valóság határán kalandozó színpadi produkció részeként szeretnék látni - olvasható a dokumentumban.

Daniele Finzi Pasca rendezte a Cirque du Soleil legsikeresebb előadását, a bemutató óta több mint három millió nézőt vonzó Corteót, a világhírű kanadai Cirque Éloize legutóbbi három produkcióját, valamint a 2006-os torinói téli olimpia záróünnepségét is. Nemrégiben pedig a 2014-es Szocsi téli olimpia záró-, valamint a paraolimpia nyitóünnepségének rendezésére kérték fel.

Az előadásban a társulat felidézi a negyvenes évekbeli New Yorki-i kabarék és a spanyol bikaviadalok hangulatát, sőt Dalí életének számos legendás pillanatát is - áll a közleményben.
Megosztás a Google Pluson