Ismét tanítják a népi mesterségeket a Sárközben

Ismét tanítják a népi mesterségeket, a hímzést, a szövést a Sárközben, amelynek népművészete 2012-ben került fel a magyar szellemi kulturális örökség jegyzékére.

MTI - A kulturális örökség nemzeti bizottsága öt sárközi település - Decs, Őcsény, Alsónyék, Sárpilis és Báta - jelölése nyomán tette az örökség részévé a sárközi szövést, hímzést, gyöngyfűzést és népviseletet, amelyek a nyelvjárással és a helyi népdalokkal, táncokkal együtt jellemzik a tájegység kultúráját.

Az öt község a jelöléssel vállalta, hogy elkészíti a hagyományok megőrzési stratégiáját. Biczó Ernő, Decs polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy már elkezdték egy sárközi értéktár összeállítását. A Sárköz fővárosának is nevezett Decsen alakítanák ki a digitalizált értékek gyűjtőhelyét, ahol a tervek szerint kutathatóvá teszik a népművészeti örökséget.

Az öt település azt is vállalta, hogy közös programokat szervez. A decsi polgármester szerint ezen a téren tartanak legelőrébb. A tájegység népművészei több közös kiállítást rendeztek az elmúlt egy évben, bemutatkoztak Szentendrén és Szekszárdon is egy sárközi néptáncosokból álló csoporttal együtt.

Biczó Ernő arról számolt be, hogy Sárpilisen a hímzést szeretnék ismét tanítani, Komjáthiné Horváth Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke pedig arról, hogy Alsónyéken a szövés tanítását kezdeményezték. Mindkét helyen a másik négy település érdeklődői számára is szerveznek majd szakköri oktatást. Ezen kívül Bátán a tojásírást, Decsen a gyöngyfűzést tanítanák.

A szövő népi iparművész Komjáthiné Horváth Ágnes elmondta: rendelkezésre áll az egykori Sárközi Népi Iparművészeti Szövetkezet dokumentumtára, amely a szövetkezet 2001-es megszűnése után állami tulajdonba került. Az 1953-tól gyűjtött, zsűrizett szőttesek több mint 1500 mintadarabja a Hagyományok Házában van, az egyes darabok gyártási dokumentációját pedig Decsen őrzik.

Az iparművész megjegyezte, hogy a sárközi szövés feltámasztása nem könnyű feladat, mert az iparművészeti szövetkezet régi mesterei közül már kevesen élnek, és jelenleg mindössze ketten - ő és Fodorné László Mária - készítenek sárközi szőttest.

Miután országos népművészeti bolthálózat nincs, a tervek szerint a szőtteseket szociális szövetkezeten keresztül, tájházi boltokban, helyitermék-üzletekben értékesítenék, és megállapodásuk van a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeummal, ahol a közeljövőben nyíló múzeumi boltban zsűrizett népművészeti munkákat is árulnak majd - ismertette az egyesület elnöke.
Megosztás a Google Pluson