Kossuth-díjas kárpitművész kiállítása a Gaál Galériában

Polgár Rózsa Kossuth-díjas kárpitművész gobelinjeiből és rajzaiból nyílik kiállítás szerdán a Pesterzsébeti Múzeumhoz tartozó Gaál István Galériában.

MTI - A kiállítással veszi kezdetét a kerületi Erzsébet-napi rendezvénysorozat. Polgár Rózsa a szülővárosából, a Szombathelyi Képtártól kapott kölcsön munkákat a tárlatra, valamint érkeztek képek a fővárosi Iparművészeti Múzeumtól és a Petőfi Irodalmi Múzeumtól is - mondta el az MTI-nek a művész.

A galéria főhelyére, szemben a bejárattal, a Himnusz című kárpitja került. A gobelinen oltár látható letakarva Magyarország térképével, a kompozíció előterét meleg vörösökkel szőtte meg a művész.

A háttérben elszórtan figurák állnak, mindegyikük árnyéka más irányba mutat, de kevéske perspektívát jelent a jobb sarokba szőtt diadalkapu - magyarázta alkotását Polgár Rózsa. Az Anyaság című kárpitjáról szólva elmondta, hogy egy nagy kismamaruháról van szó a hasán kis bébiruhával, amely egy ponton fellibben.

A ruha kitárt ujjai a szeretetteljes várakozást és a szülés küzdelmét is jelzik. Az Esernyő című munkájával arra utal, hogy a tárgyak makacsul túlélik az embert. A gobelin egy falnak támasztott ernyőt ábrázol, amely előtt elsétál egy férfi egy kisgyermekkel.

Az 1956-os menekülők című kárpitján az látható, hogy egy házaspár kezében szatyorral új utat keres, a háttérben erős fény világít. Ködmönt is szőtt, amely olyan, mintha fogason lógna, a Vándortarisznya boton lóg, valaki útra kelt sovány tarisznyával - jegyezte meg.

A Tisztelet Magyarországnak című munkája gazdag szövésű gobelin, mert a széle olyan mint a ködmöné, belül szőlőültetvények vannak, hátul kis fehér házak látszanak. A művész elmondta, hogy kárpit megtervezésekor számos rajzot készít, amelyekből többet a tárlaton is kiállít.

Polgár Rózsa az iparművészeti főiskola szövött kárpit szakán diplomázott 1967-ben. 1968–1970 között tanulmányutakon járt Svájcban, Franciaországban és Németországban. 1981–1987 között Genfben élt. Tagja a Svájci Művészek Szövetségének, a Francia Kárpit-művészek Szövetségének, alapító tagja az 1992-ben megalakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, továbbá Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művei nyilvános és magángyűjteményekben, múzeumokban és templomokban is megtalálhatók.

A kiállítást, amely 2014. január 12-ig látható, Szabados Ákos, Pestszenterzsébet polgármestere nyitja meg.
Megosztás a Google Pluson