MTA TTK - Keserű György Miklós: Világszínvonalú kutatóközpont jött létre

A magyar tudomány történetében először dolgozhat együtt több mint félezer kutató egy közös, világszínvonalú épületben - mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA TTK) pénteki megnyitóján Budapesten az intézmény főigazgatója.


MTI - Keserű György Miklós emlékeztetett: az MTA kutatóintézetei alkotják Magyarország egyetlen professzionális kutatóintézet-hálózatát, az MTA TTK ebben a hálózatban a természettudományi kutatások központja. Kutatási témáik komplex rendszerekkel, az emberrel, az anyaggal és a környezettel kapcsolatosak, amelyek tanulmányozása multidiszciplináris megközelítéseket, ezért szoros együttműködést, megfelelő információ-áramlást és hatékony tudásmegosztást igényel - tette hozzá.

Beszámolója szerint 2012-től független zsűrik segítségével felmérték kutatócsoportjaik tudományos teljesítményét, kutatási koncepcióit, rövid- és középtávú terveit, majd az eredmények alapján kialakították a TTK kutatási stratégiáját, és 52 tematikailag és gazdaságilag önálló kutatócsoportot hoztak létre.

A korábbi hierarchikus szervezet maradványainak lebontása után a TTK áttért a korszerű természettudományi kutatások alapfeltételét jelentő kutatócsoport-alapú szervezeti formára - közölte a főigazgató.

Keserű György Miklós elmondta: az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött megállapodásoknak köszönhetően a lágymányosi Infoparkban Közép-Európa egyik legjelentősebb tudáscentruma jött létre, amelyben ezer kutató és fejlesztő dolgozhat együtt.

Megosztás a Google Pluson