Turnén a Háromszék Táncegyüttes

Szászrégenben, Kolozsváron és Nyárádszeredában vendégszerepel A tékozló fiú című előadásával november 28 – december 1. között a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes.


A turné első állomásaként november 28-án, csütörtökön 18 órától Szászrégenben, az Eugen Nicoară Művelődési Ház színpadán mutatták be A tékozló fiút. Pénteken veszi kezdetét az Ördögtérgye Néptáncegyüttes által szervezett X. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó, a Háromszék Táncegyüttes két előadással is fellép a rendezvényen.

Pénteken 19 órától A tékozló fiú c. sorsjátékot mutatják be a Diákművelődési Ház színpadán, szombaton reggel 10 órától pedig a Csipkerózsika c. mesejátékkal várják a legapróbbakat a Kolozsvári Magyar Operában. Vasárnap, december 1-jén Nyárádszeredában lép fel a társulat, ugyancsak A tékozló fiú lesz látható a nyárádszeredai Művelődési Házban 19 órától.

A tékozló fiú című, műfajilag sorsjátéknak nevezett előadás Ivácson László rendező-koreográfus sajátos koncepciójában a népi kultúra, pontosabban a népzene és néptánc eltékozlását jeleníti meg. A tékozló fiú bibliai történetével párhuzamot vonva, az előadás azt a folyamatot járja körbe, amelynek végeredménye napjainkban is tapasztalható: a közösségi élmény felszámolása, az igazi értékek bedarálása a rohanó világ és a fogyasztásra buzdító társadalom által.

A produkció az októberben Marosvásárhelyen megrendezett IX. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek találkozójáról 4 díjjal tért haza: az előadás Az erdélyi sorskérdések művészi megfogalmazásáért nyerte el a szakmai zsűri elismerését, Tőkés Csaba Zsolt a legjobb férfi táncos, a Heveder zenekar a legjobb zenekar kitüntetésében, Erőss Judit pedig énekes különdíjban részesült.
Megosztás a Google Pluson