Ünnepi hangverseny a 80 éves Kocsár Miklós tiszteletére

Kocsár Miklós kórusműveinek legszebb és legérdekesebb darabjait szólaltatják meg vasárnap este Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében a Kóta, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége szervezésében. Az esten Szakály Ágnes a Repliche No.3 című kompozíciót adja elő.

MTI - "Minden évben rendezünk egy repertoárbővítő szakmai napot, amelyen budapesti és vidéki kollégákkal különféle művekről beszélünk, énekeljük is ezeket, előadásokat hallhatunk meg, vasárnap például Tóth Péter zeneszerzőét a szövegválasztás és szöveghasználat problémájáról, valamint Sigrai Lászlónak, az Editio Musica Budapest zeneműkiadó kottakiadó igazgatójáét az új kottákról és a szerzői jogi előírásokról" - mondta el az MTI-nek Mindszenty Zsuzsánna, a Kóta elnöke.

Hozzátette: a szakmai napot idén Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző közelgő 80. születésnapjához (december 21.) nem túl távoli napon tartják, meghívták a zeneszerzőt, aki jelezte, hogy ott lesz.

A váci Vox Humana Sándor Bence, a Musica Nostra Kórus, Mindszenty Zsuzsánna és a Vass Lajos Kamarakórus Somos Csaba vezényletével lép fel az esti koncerten. Szakály Ágnes cimbalomművész pedig a zeneszerző leghíresebb, erre a hangszerre komponált alkotását, a Repliche No.3-at játssza el.

A műsort az énekkarok arculatához igazították. A régebbi, 1970-es-80-as évek táján írt darabokból énekel a Musica Nostra Kórus, lévén női kar, de az újabbakból is választottak. A két vegyeskar inkább az újabb alkotásokból szólaltat meg olyanokat, amelyek a kóruséletmű kiemelkedő pontjai. Több is elhangzik például az Erdélyi Zsuzsanna szöveggyűjtésére szerzett művekből.

Megosztás a Google Pluson