Unbending Trees: új lemez öt év után, kevésbé szomorú dalokkal

Az akusztikus downtempo stílus talán legszínvonalasabb hazai képviselője, a korábban Angliában is ismertté vált Unbending Trees öt év után készítette el új albumát. A Meteor című dupla anyagon szereplő dalok a csapat optimistább oldalát mutatják meg.

"Azért vártunk idáig, mert sokáig nem éreztük, hogy el tudnánk lépni az első lemez irányától. A fordulatot Tövisházi Ambrus zenei producer bekapcsolása hozta a munkába, igaz, vele is elhúzódott a dolog, hiszen már 2011-ben elkezdtünk együtt dolgozni. Akkor még négyen voltunk, aztán Havasi Balázs inkább a szimfonikus karrierjére koncentrált, de aztán tavaly év végén úgy döntöttünk, idén végre megcsináljuk a lemezt" - magyarázta Hajós-Dévényi Kristóf énekes, szövegíró az MTI-nek.

Az Unbending Treest ő és Havasi Balázs zongorista, zeneszerző alapította, a Chemically Happy (Is The New Sad) című debütalbum 2008-ban Londonban jelent meg az Everything But The Girl duóból ismert Ben Watt kiadójánál, a Strange Feeling Recordsnál.

Az angol nyelvű dupla anyagra négy szám is rákerült a 2008-as CD-ről - köztük a legismertebb Unbending Trees-felvétel, a You Are a Lover -, valamennyit újra rögzítették, akárcsak néhány olyan korábbi dalt, amelyet az elmúlt években (a meglehetősen ritka) koncerteken már játszottak.

"Mindig úgy voltunk vele, hogy ha megírtunk egy új dalt, azt rögtön ki is próbáltuk élőben. Közülük négy eddig nem jelent meg. A régebbi dalokat részben azért is rögzítettük újra, hogy felidézzük, milyen is volt az a bizonyos első lemez" - jegyezte meg az énekes.

A dalok kevésbé szomorkásak, a szövegek optimistábbak, mint az öt évvel ezelőttiek, miközben az érzelmi töltöttség megmaradt. "Gyakorlatilag öt éven át születtek rá a dalok, a válogatás során állt össze az életigenlőbb kép. Talán közrejátszott az is, hogy bátrabban énekelek: egy nagyszerű énektanárnak erős komplexusokból sikerült kimozdítania".

Az új lemezre a csapat négy számhoz "importálta" Havasi Symphonic produkciójából a Budafoki Dohnányi Zenekart, és közreműködtek a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjai is. A hangszerelő az After Crying csellósa és zeneszerzője, Pejtsik Péter volt. Szimfonikus köntöst kapott az egyik legsikerültebb, de mindenképpen legkatartikusabb szerzemény, a Hello Miss Dawn is.

"A Havasi Symphonic és az Unbending Trees nagyon más világ, de ilyen szempontból nincs értelme szétválasztani. Az albumhoz Tövisházi Ambrus közreműködő zenészként, vokalistaként és zenei producerként rengeteget tett hozzá, nélküle valószínűleg meg sem született volna az anyag" - szögezte le a frontember, aki egyébként egy közös projektet (The Gomb) is működtet Tövisházival, amely legutóbb filmzenét írt.

A Devil című dalra már született egy remix (Dj Tituszé), és további kettő készül: a Fighteré (ezt egy francia elektropop dj, Frank Garcia csinálja), illetve a Hello Miss Dawn-é.

Hajós-Dévényi Kristóf elmondta: ahogy eddig, most sem gondolkodtak tudatosan célközönségben, korábban elsősorban az értelmiségi, az elgondolkodtatóbb zenéket kedvelő, angolul értő emberek jártak a zenekar koncertjeire. Utóbbiból az utolsó 2011 januárjában volt, és az énekes szerint egyhamar nem is lesz ismét. "Egy fellépés egyrészt rengeteg energiát emészt fel, másrészt magam nem is szeretek igazán koncertezni".

A 18 számos Meteor digitális letöltéssel és CD-formátumban egyaránt elérhető lesz. A különleges duóval élőben december 21-én, Havasi Balázs dupla Aréna-koncertjén találkozhat legközelebb a közönség.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: