Milliók ünnepeltek Moszkvától Rio de Janeiróig

Látványos tűzijátékokkal milliók köszöntötték Moszkva, Berlin, Róma, Párizs, London és Rio de Janneiro utcáin az új évet.

Az orosz fővárosban a Vörös téren rendezték a legnagyobb ünnepséget, Berlinben a Brandenburgi kapunál gyűltek össze a legtöbben. Párizsban a híres Champs Elysée, míg Londonban a Big Ben és környéke volt a legvonzóbb.

A brit fővárosban a tömegnek "több érzékszervre ható" élményben volt része, ugyanis a tűzijátékkal egy időben barackízű műhó, banánízesítésű ehető konfetti, valamint narancsillatú óriásbuborékok hullottak alá azokra, akik a tűzijáték helyszínének közelében találtak helyet maguknak Párizsban 300 ezren gyűltek össze a főváros leghíresebb sugárútján, hogy köszöntsék az új évet.

A biztonságra 900 katona és rendőr felügyelt a Champs Elysée-n. Rómában nagyszabású koncerttel ünnepeltek a Circus Maximusnál, ahol a leghíresebb olasz lemezlovasok léptek fel. Velencében ezrek gyűltek össze a Szent Márk téren fehérbe öltözve, hogy koncertekkel és tűzijátékokkal búcsúztassák az óévet.

Rengetegen voltak Berlinben a brandenburgi kapunál is, ahol szintén koncert és impozáns tűzijáték várta az ünneplőket. A hideg ellenére is sok ezren gyűltek össze Madridban, a Puerta del Solnál az éjfélre várva. Tizenhat perces lenyűgöző tűzijátékkal ünnepeltek Rio de Janeiróban, ahol 2,3 millióan buliztak a Copacabanán a csaknem 30 fokos melegben.

A koncertek mellett a programot szambaiskolák produkciói is színesítették. Az új év Szamoa és Kiribati csendes-óceáni szigetországokban kezdődött meg leghamarabb, közép-európai idő szerint kedd délelőtt, az első lenyűgöző tűzijátékot azonban Sydneyben tartották.

Tokióban hagyományos buddhista szertartás keretében megszólaltatták a Dzódzsó-dzsi sintó szentély harangját, miközben a közeli Tokio Toweren fehér lámpák gyulladtak fel és felrajzolták a 2014-es dátumot a modern felhőkarcolóra. Pekingben és a kínai Nagy Falnál, Sanghaj Duna-partján, a Bundon fényjátékkal köszöntötték az újesztendőt.

Vuhan városában lefújták a tűzijátékot a városra beborító szmog miatt. Hongkongban is tízezrek gyűltek össze a híres Victoria-kikötőben, hogy megcsodálhassák a közeli Kowloon-félszigetről és a sziget hét felhőkarcolójáról fellőtt tűzijátékot.

A Fülöp-szigeteken több mint 260-an sérültek meg a petárdáktól és az ünnep tiszteletére leadott lövésektől. Az ázsiai országban több természeti katasztrófát hozott a 2013-as év, november 9-én a Haiyan tájfun miatt több mint 6100-an haltak meg közel 1800-an tűntek el. Indonézia-szerte is köszöntötték az új évet, kivéve Banda Aceh várost, ahol az imámok megtiltották a muzulmánoknak az újévi ünneplést.

Dubajban rekordnak szánt óriási tűzijátékkal fogadták az új év beköszöntét. A 823 magas Burdzs Kalifa tornyot éjfélkor hat percen át világította meg a látványos tűzeső, majd a világ legdrágább luxusszállodájának tartott Burdzs al-Arab szálloda körül világította meg az eget a szikraözön, végül a Pal Dzsumeria mesterséges sziget és The World planiszféra parázslott fel. Négyszáz helyszínről indították a rakétákat 200 technikus közreműködésével. A tűzijátékkal Dubaj be szeretne kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.

Forrás: polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: