Bernard Haitink nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát

A koncertterem vezetőségének vele szemben tanúsított viselkedése miatt Bernard Haitink világhírű holland karmester a 85. születésnapján bejelentette, hogy nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát.

A karnagy több évtized közös munkának vet véget kedden bejelentett döntésével, amelyet azzal indokolt, hogy mellőzve és megalázva érzi magát. Nem vették számításba az 1888-ban átadott koncertterem fennállásának 125 évét ünneplő programokon, és úgy érzi, senkit sem érdekel már. Úgy tűnik, a zenekarral való első fellépésének 60. évfordulójáról sem akarnak megemlékezni - mondta a Het Parool című holland lapnak nyilatkozva.

Haitink hangsúlyozta, hogy a zenészekkel kiváló a kapcsolata, de nem folytatja a munkát. Olyannyira sértve érzi magát, hogy a 1999-ben adományozott tiszteletbeli zeneigazgatói címet is vissza akarta adni, bár erre állítólag még nem került sor. A Concertgebouw vezetése úgy fogalmazott, hogy nincs baja a karmesterrel.

Bernard Haitink 1956-ban, Carlo Maria Giulinit helyettesítve vezényelte először a világ egyik legjobbjának tartott zenekart. 1961-ben főzeneigazgatóvá nevezték ki, és a posztot 1988-ig töltötte be, amikor is Riccardo Chailly került a helyére.

A Brahms, Schumann, Csajkovszkij, valamint Bruckner, Sosztakovics és mindenekelőtt Mahler műveinek kiváló interpretálójaként ismert karmester az utóbbi években a londoni, a bostoni és a chicagói filharmonikusokat is vezényelte. Pályafutása során a világ szinte valamennyi jelentős zenekarával koncertezett.


Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: