Rajeczky Benjaminra emlékeznek Pásztón

Rajeczky Benjaminra, az utolsó pásztói perjelre, európai hírű zenetudósra emlékeznek kedden Pásztón halála 25. évfordulóján. Az emléknapon ünnepi hangversenyt is rendeznek a plébániatemplomban - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t pénteken.


Rajeczky Benjamin római katolikus pap, zenetörténész és népzenekutató 1917-ben lépett be a ciszterci rendbe. 1933-tól a Magyar Énekoktatók Országos Egyesületének főtitkára volt, 1940-től népzenei lektor a Budapesti Tudományegyetemen. Dolgozott a Néprajzi Múzeum népzenei osztályán és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Népzenekutató Intézetének igazgatóhelyetteseként is.

A ciszterci rend utolsó pásztói perjele volt 1945-től, a Nógrád megyei városban hunyt el 1989-ben, 88 éves korában.

Pásztón a monostor gazdasági életének fellendítésével bízták meg, ebben azonban megakadályozta a kommunista diktatúra a szerzetesrendek betiltásával és javainak államosításával. Tudományos tevékenységét a zene területén tudta kifejteni, elsősorban középkori magyar zenetörténettel, népzene- és gregorián-kutatással foglalkozott.

Az Erkel-díjas és posztumusz Kossuth-díjas Rajeczky Benjamin lett Pásztó első díszpolgára. Nevét a zeneiskola viseli és szobor is őrzi emlékét a városban. A barokk kolostorépületben megtalálható a zenetudós emlékszobája is.

A keddi emléknap hálaadó szentmisével kezdődik a Szent Lőrinc Plébániatemplomban, majd Tari Lujza, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Kecskés Attila plébános, esperes, és Sisák Imre, Pásztó polgármestere emlékezik a perjelre.

Ezt követően ünnepi hangversenyt tartanak a plébániatemplomban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével, majd az emléknap végén Rajeczky Benjamin nyughelyénél és egykori lakóházánál koszorúznak Pásztón.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: