A régi elnök újra az MMA élén

Fekete György belsőépítészt, a Magyar Művészeti Akadémia eddigi vezetőjét választotta meg újra elnöknek a testület a szerdai tisztújító közgyűlésen a Pesti Vigadóban.


Fekete György az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy korábban a jelölésével kapcsolatban azért volt bizonytalan, mert az akadémia tennivalóira vonatkozóan a törvényi szabályozás rengeteg dolgot prognosztizált, amely munkák elvégzését hosszabb intervallumra becsülte. Ezzel szemben aránylag rövid idő alatt megtörtént tényekben és eseményekben – tette hozzá az elnök, - és újabb feladatok jelentkeztek. Fekete György úgy ítélte meg, tájékozottsága elég széles körű ahhoz, hogy ezeket vállalja. Megjegyezte, hogy a választókon is múlt az elnöksége, hiszen kilencven százalék választotta újra.

Fekete György az elmúlt évek munkáit sorolva azt mondta, hogy az akadémia adminisztratív rendszere új helyszínt kapott, a Vigadó kiegészítésével. Befejeződött a Vigadó rekonstrukciója, és első számú kiállítási intézményként az Akadémia megkapta a kormánytól a Műcsarnokot. Létrejött a Nemzeti Szalon rendszere, valamint a Nemzet Művésze díj. A jövő feladatait említve pedig megjegyezte, hogy hat művészeti műfaj akár egyidejű működtetésére kell a Vigadót beüzemelni, ami egész Európában példátlan. Fekete György elmondta, hogy a Nemzeti Szalon rendszerének létrehozása ellenérzéseket váltott ki a magyar művészeti életben, de hozzátette, hogy az MMA visszaadja a magyar vizuális művészeteknek a Műcsarnokot. A művészet azonban nem demokratikus, hanem hierarchikus természetű – tette hozzá. Kiemelte, hogy új, elméleti (kilencedik) tagozat létesült, ahová az elméleti szakemberek tömörülnek majd. Most jön létre az MMA Elméleti Intézete is, amihez a kormánytól a Hild-villa épületét kapta meg az MMA.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: