Száz íróinterjút tartalmazó kétkötetes kiadvány a Magyar Napló Kiadótól

A Magyar Napló folyóirat Nyitott műhely-rovatának száz életútinterjúját tartalmazza az a kétkötetes kiadvány, amely a Magyar Napló huszadik születésnapjára jelent meg.


Mint Csontos János, a kiadvány szerkesztője az MTI-nek elmondta, a kétkötetes munka páratlanul gazdag információs tárháza a kortárs irodalomnak és a társművészeteknek. A 2003-ban indult rovat anyagából válogatva többek között Ács Margittal, Bella Istvánnal, Bodor Ádámmal, Buda Ferenccel, Csender Leventével, Csoóri Sándorral, Fekete Györggyel, Gyurkovics Tiborral, Hubay Miklóssal, Jókai Annával, Kalász Mártonnal, Juhász Ferenccel, Jankovics Marcell-lal, Kiss Benedekkel, L. Simon Lászlóval, Mezey Katalinnal, Méhes Györggyel, Marsall Lászlóval, Rába Györggyel, Szakonyi Károllyal, Szentmártoni Jánossal, Tőzsér Árpáddal, Temesi Ferenccel, Tornai Józseffel, Lázár Ervinnel vagy Vasy Gézával készült életútinterjúk olvashatók benne.

A kiadvány szerkesztője felidézte, hogy a Magyar Napló gondozását húsz éve, 1994-ben vette át új szerkesztői gárda Oláh János főszerkesztő vezetésével, aki a lapot nem csak életben tartotta, de a folyóiratkultúra meghatározó szereplőjévé tette.

A Nyitott műhely-rovattal kapcsolatban megjegyezte, hogy először fordult elő az irodalmi periodikák történetében, hogy a sztármagazinokhoz hasonlóan "címlapra kerülhettek" az írók. "Méltó helyzetbe szerettük volna hozni az élő magyar irodalom jeleseit" - tette hozzá.

"Oláh János úgy képzelte, hogy a megújított népi irodalom fóruma lesz, de sokkal tágabb lett. A száz interjúból kiderül, hogy más esztétikájú alkotók is bőséggel szerepeltek" - szögezte le.

Csontos János szerint a kiadvány számos esetben dokumentumértékkel is bír, hiszen 17, már elhunyt alkotóval - például Nagy Gáspárral, Gyurkovics Tiborral, Lászlóffy Aladárral, Takáts Gyulával, Rába Györggyel, Lázár Ervinnel, Hárs Ernővel és Marsall Lászlóval - készült beszélgetés is helyet kapott benne. 

A kötetben a középgeneráció, a fiatalabb generáció is szerepel, ezenkívül a magyar irodalmat egységként kezelve, határon túl élő alkotókkal készült interjúkat is közölnek. "Természetesen a kötet nem lehet teljes, fontos szerzők hiányoznak belőle, hiszen a már megjelent szövegekből válogathattam" - jegyezte meg a szerkesztő, hozzátéve, hogy a rovat tovább működik, így a "műhely ajtaja továbbra is nyitva van".

A szerkesztésről elmondta, hogy mintegy 120 szövegből választották ki a kötetbe került százat, ezeket "korabeli állapotukban" adják közre alfabetikus sorrendben, a későbbi fejleményeket - politikai eseményeket, meg nem született műveket - nem lábjegyzetelték. Megjegyezte, hogy a válogatás során a társművészetekben alkotókat is íróknak tekintették, amennyiben önálló kötetekkel jelentkeztek.

Bár a rovat szépirodalmi szemelvényeket, fényképeket is közöl, ezeket terjedelmi okokból nem tartalmazza a két kötet.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: