A Djabe új stúdióanyagot készített


Forward címmel új stúdióalbumot jelentetett meg a dzsessz/world fusion műfaj egyik legfontosabb hazai csapata, a Djabe. A lemez több formátumban is megjelent, és közreműködik rajta a a Miskolci Szimfonikus Zenekar is.

„Tavaly elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amelyen szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és az eredményt most már bárki meghallgathatja" - mondta Égerházi Attila, a Djabe vezetője. 

A számok nagy részét és a szimfonikus részeket egyaránt Barabás Tamás basszusgitáros írta, Kovács Zoltán zongorista hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszott, Banai Szilárd pedig dobolt. 

Az anyagon természetesen játszottak a Djabe megszokott, állandó külföldi sztárvendégei is, köztük Steve Hackett gitáros, aki több számban is szólózik. Hackett hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja, 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik gyakran együtt a Djabéval. Szintén ott volt a felvételeken az előző, a 2007-es Djabe stúdióalbumon, a Take On-on bemutatkozott azeri Malik Mansurov, aki a tar nevű ősi hangszert szólaltatta meg. 


A Djabe zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, aki a kiváló izlandi dzsessz-funk fúziós csapat, a Mezzoforte tagja. Gulli öt számban működött közre a Forwardon. A sztárvendégek sorába tartozik Tony Bennett és Ella Fitzgerald egykori zenésztársa, az amerikai John Nugent szaxofonos is. Az album szívszorító érdekessége, hogy Wind Tale címmel befejeztek egy felvételt, amelyet még a Djabe 2007-ben elhunyt ütősével, Sipos Andrással kezdtek el. 

A Forward többféle formátumban jelent meg, a vinyl LP-n több mint 22 perc extra tartalom hallható a CD-hez képest, egy egybefüggő szimfonikus mű, amely a lemez zenei esszenciáját tartalmazza. 

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András. Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki, és 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. 

(MTI) 

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: