Templomregisztrációval küzdenek az álszerzetesek ellen Kínában

A kínai álszerzetesek és álkolostorok elleni küzdelem jegyében minden buddhista és taoista templomnak igazolásért kell folyamodnia a vallásügyi szervekhez, hogy hivatalos nyilvántartásba vételüket igazoló tanúsítvánnyal oszlassák el a hívők esetleges bizonytalanságát - jelentette a kínai média csütörtökön.


A hatóságok a jelek szerint nem találják más módját annak, hogy megakadályozzák az egyre szaporodó jelenség megállítását, a hiszékeny és adakozó hívők megtévesztésére épülő csalásokat. Az elképzelés szerint a regisztrált templomok jól látható helyen kifüggesztik majd a regisztráció során kapott dokumentumot, s ezzel bizonyítják törvényes működésüket.

Az első két igazolással ellátott templom vélhetően nem igazán szorult a hatóság megerősítésére, mivel jól ismertek Pekingben. Az egyik a Csin dinasztiában (1115-1234) épült Kuangcsi, amely a Buddhista Szövetség központja is egyben. A másik a Tűzisten temploma (Huo Sen), amely a Tang-dinasztia idején, 1300 évvel ezelőtt épült és jelenleg a Pekingi Taoista Szövetség központja.

A hivatalos igazolásokat kibocsátó hivatal egyik vezetője, Liu Vej a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: az utóbbi években kiderült, egyes, eredetileg a vallással nem kapcsolatba hozható helyeken álszerzeteseket alkalmaztak, akiknek az volt a feladatuk, hogy adományokat csaljanak ki a hívő látogatókból, turistákból. A központi lépéssel kapcsolatban ugyanakkor máris voltak, akik a közösségi médiában megjegyezték, hogy egy áltemplom üzemeltetéséhez nagyobb ügyességre van szükség, mint egy dokumentum hamisításához.

Az ily módon történő pénzszerzés különösen a vidéki elhagyatott területeken jellemző, ahol kisebb az esélye annak, hogy a csalók lebukjanak. Kína egyik buddhista szent hegyén, a Sanhszi tartományi Vutaj-hegyen például tavaly két "templomot" zárattak be és hat embert őrizetbe vettek a turisták megtévesztése miatt. Szerzetesruhában gyűjtöttek "adományokat", füstölőket, ajándékokat árultak, illetve vallásos ceremóniákra invitálták az embereket.

Kínában jelenleg 33 ezer buddhista és több mint 9 ezer taoista templom működik. A templomok és kolostorok túlzott profitorientáltságát megakadályozandó 2012-ben már megtiltották, hogy például a szerzetesek vállalatokkal és magánszemélyekkel szerződést kössenek. A szent helyeket, templomokat fenntartó vállalatoknak pedig tilos a tőzsdére vonulniuk.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: