Szepes Hédi: Gross Arnold mesevilágot alkotott

Egyfajta mesevilágot alkotott egyedileg színezett rézkarcain az életének 86. évében elhunyt Gross Arnold - méltatta a Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikust Szepes Hédi művészettörténész.


"Szomorúan értesültem arról, hogy a kortárs grafikus nemzedék egyik legnagyobb alakja eltávozott az élők sorából" - mondta a művészt 1978 óta ismerő Szepes Hédi pénteken az MTI-nek.

Mint emlékeztetett, Gross Arnold az erdélyi Tordán látta meg a napvilágot; szülővárosa egész életművében mély nyomot hagyott, sok olyan grafikai lap, színezett rézkarc maradt fenn tőle, melyeken látható a szülői ház, édesapja műterme, a kert, a hinta, a deszkakerítés. Hatalmas családi fotóanyagot, könyveket, tárgyakat, képeslapokat gyűjtött össze, ezekből érdemes lenne majd kiállítást rendezni - vetette fel.

Szepes Hédi hozzátette, Gross Arnold ahhoz a tehetséges grafikusnemzedékhez tartozott, amelyhez Rékassy Csaba, Gyulai Líviusz, Kondor Béla is, de barátja volt Konecsni Györgynek is; ezt a művészetet elmondása szerint ma már nagyon kevesen művelik.

Megtalálta azt a klasszikus műfajt, a rézkarcot, amely leginkább megfelelt alkatának, gondolatainak kifejezésére. Ezeket a rézkarcokat saját kezűleg, külön színezte, ezért azok egyedi grafikáknak mondhatók - emlékeztetett.

Szepes Hédi kiemelte: a művész "egyfajta mesevilágot hozott elő rózsaszínekkel, lilákkal, világoszöldekkel; ha valaki ránéz egy Gross Arnold-grafikára, akkor az örömöt látja (...) Frappáns képi ötletei voltak, jellemző karaktervonásokkal felruházott figurákat, tárgyakat rajzolt, lapjai szinte fogalmi parafrázisok".

Nagyon örült annak, hogy néhány hónappal halála előtt megtisztelték a Nemzet Művésze címmel, noha azt már nem tudta sokáig élvezni - idézte fel a művészettörténész.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: