Kiállítás erdélyi gyermekotthonok támogatására

Kiállítás nyílt Pakson, az Energetikai Szakközépiskolában (ESZI) azokból a rajzokból, amelyeket a Böjte Csaba szerzetes vezette Déva Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyerekek készítettek. A pályázat egy több mint évtizedes karitatív akció része, amelyben a paksi iskola is szerepet vállal.


Több mint 1400 különféle technikával készült pályaművet – rajzokat és irodalmi alkotásokat – értékeltek annak a pályázatnak a keretében, amelyen kizárólag az otthonokban élő gyerekek vesznek részt.

A munkákat, amelyek között vannak óvodások, de még egyetemisták által készítettek is, a paksi Energetikai Szakközépiskola diákjai értékelték. Döntésük nyomán száznegyven díjat adnak át rövidesen. A személyre szóló ajándékokat, valamint az azoknak az intézményeknek szóló adományokat, ahol a pályázók élnek, személyesen viszi el a szervező több önkéntes segítségével.

Tizenkét éve járja Erdélyt a szekszárdi Jendrolovits Gábor. Magánemberként szervez adománygyűjtéseket, majd a felajánlásokat társaival együtt maga viszi el Böjte Csaba gyermekotthonaiba. Ennek anyagi hátterét adománygyűjtéssel biztosítják, amihez hátteret a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári szervezete nyújt.

Útjait december elejére időzíti, ilyenkor a Mikulás adja át a gyerekeknek az ajándékokat. Miként az MTI-nek elmondta, a Mikulás olyan sokszor kapott ajándékba rajzokat, hogy vétek lett volna azokat elveszni hagyni. Így született meg a rajzpályázat ötlete, amit tavaly irodalmi felhívással is kiegészítettek.

A téli utakon a Böjte Csaba vezette alapítvány által fenntartott összes otthont felkeresik, minden lakót – esetenként 2000-2500 gyereket – megajándékoznak. A pályázat elindítása óta márciusban újra útra kelnek, hogy a legjobb alkotások készítőit jutalmazzák. Ha már kiutaznak, újabb gyűjtés eredményeként visznek mindent - tisztítószert, élelmiszert – amiben a gyermekotthonokban élők hiányt szenvednek.

Arról is beszámolt, hogy azért kérte fel az ESZI-t az értékelésre, mert – egyrészt – úgy gondolta, hogy nincs szükség szigorú szakmai értékelésre, sokkal inkább arra, hogy a készítőkkel hasonló korú fiatalok véleményezzék a munkákat. Másrészt a középiskola - több paksi intézményhez, munkahelyhez hasonlóan - évek óta aktív szerepet vállal a gyűjtésben. 

A kiállított műveket egy héten át, március 5-ig bárki megtekintheti az ESZI második emeleti galériáján. Jendrolovits Gábor és társai pedig március 11-én kelnek útra, hogy sorra járva a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonait, felkeressék a díjazottakat. 

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: