Lemondta az idei karikatúrafesztivált egy normandiai múzeum

Terrortámadástól tartva lemondta az áprilisra tervezett 5. Sajtórajzok Nemzetközi Találkozója nevű karikatúra-fesztiválját csütörtökön a normandiai partraszállás Caen városában található emlékmúzeuma.


"Elhalasztjuk jobb időkre. Senkinek az életét nem veszélyeztethetjük, sem a karikaturistákat, sem a közönséget, sem a múzeum dolgozóit" - mondta Stéphane Grimaldi igazgató.

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni, 12 áldozattal járó január 7-i merénylet óta "a múzeum internetes oldalát hatszor hekkelték meg, s a koppenhágai támadások több meghívott karikaturistából is aggodalmat váltottak ki" - tette hozzá az igazgató.

Az intézmény portálja január 9-10-én nem üzemelt, miután magukat tunéziai iszlamistáknak mondó hekkerek megtámadták. Az igazgató szerint elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben a karikaturisták közönségtalálkozókon vegyenek részt vagy gimnáziumokba látogassanak, ahogy azt előzetesen tervezték.

A múzeum előtt, amely az egyik legfőbb második világháborús szimbólum Franciaországban, január 10-én mintegy 6 ezren tiltakoztak a terrorizmus ellen és tüntettek a sajtószabadságért. A beszédet a múzeum igazgatója tartotta.

Az emlékhely azt nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy a Charlie Hebdo munkatársai eredetileg meghívást kaptak-e a lemondott fesztiválra.

Tavaly mintegy húsz karikaturista jelent meg a rendezvényen. A 2011-ben alapított fesztivál a Cartooning for peace (Rajz a békéért) nevű nemzetközi szervezet támogatásával jött létre. Az első évben még negyven karikatúrista ment el Caenba. A múzeum azonban egy évvel később megszakította az együttműködést a 2006-ban, a Le Monde című napilap neves karikaturistája, Plantu és Kofi Annan, akkor ENSZ-főtitkár kezdeményezésére létrejött szervezettel, miután a Mohamed-karikatúrák dániai publikálása heves vitát váltott ki.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: