Díjat kapott Lajkó Félix Szerbiában

Lajkó Félix hegedűművész-zeneszerzőnek ítélték oda a szerbiai Avantgárd Hagyománya-díjat az idén - számolt be róla kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap.


A művészet terén végzett kiemelkedő alkotói tevékenységért járó elismerésről hétfő este döntött a bírálóbizottság. 

Az indoklás szerint a díjjal a vajdasági magyar Lajkó Félixnek a zene iránti elkötelezettségét, odaadását, nem mindennapi szenvedélyét ismerik el. "Serdülőkorától kezdve szó szerint a hegedűjének vagy - az első hangszerének számító - citerának élve Félix a zenét színtiszta alkotásként éli meg és műveli, és ennek csúcspontját a koncertjei jelentik" - olvasható az indoklásban. 

A hegedűvirtuóznak eddig több mint ezer fellépése volt, a világ számos nagy hangversenytermében lépett közönség elé Budapesten, Párizsban, Londonban, Berlinben, Tokióban és másutt. A bírálóbizottság Lajkó Félix művészi karrierjének "koronájaként" értékeli azt a koncertsorozatot, amelyet a hegedűművész 40. születésnapja apropóján adott Európa-szerte. 

A díjat a bánsági Nagybecskereken adják át április 22-én. 

Az Avantgárd Hagyománya-díjat harmadik alkalommal osztják ki, két évvel ezelőtt Urbán András rendezőt, tavaly pedig Slobodan Sijan filmrendezőt díjazták.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: