A Kis Könyves Éjszakája

Húsz budapesti és kilenc vidéki könyvesbolt, nyolc kulturális intézet, több civil szervezet és sétaszervező társulás részvételével összesen 31 helyszín kínál színes könyves programot pénteken késő délutántól éjfélig a Kis Könyves Éj sorozatban a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódva.


A Kis Könyves Éj sorozaton a független könyvesboltok már negyedik éve szerveznek saját stílusukhoz és vevőkörükhöz illő kulturális programokat, felolvasásokat, vetítéseket, közönségtalálkozókat, kiállításokat és sétákat is.

A Bagolyfészekben irodalmi slam poetry est lesz, a Famulus Könyvesbolt észt rémmesékkel várja a felnőtteket, a Fehérvári Pagonyban pizsamapartit rendeznek, az Írók Boltja zenés óráknak ad helyet Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval, a Massolit Books & Caféban nemzetközi irodalmi és zenei estet tartanak, ahol mások mellett Dora Cechova cseh írónővel, valamint Burno Vieira Amaral portugál íróval lehet megismerkedni. A Mesemúzeumban könyvforgató, könyv csere-bere várja a látogatókat, a Pozsonyi Pagonyban pedig a jótékonysági sütivásár mellett Pettsonnal és Findusszal találkozhatnak a helyszínre érkezők.

A Budapest Aszfaltprojekt (BUPAP) több sétát is szervez idén. A kultúr- és építészettörténeti programon Budapest belvárosi könyvesboltjait mutatja be a résztvevőknek Mészáros Flóra művészettörténész, Ambrus Judit etnográfus-történész pedig a Jászai Mari térről Újlipótváros könyves labirintusába kalauzolja vendégeit. Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész a könyvfesztivál helyszínétől indulva eltérő karakterű, de egyformán elhivatott budai könyveseket mutat be az érdeklődőknek, Bogáti Bogáta idegenvezetővel pedig a Fővám téri BUBI-állomásról lehet indulni a hat boltból álló kerékpáros túrára, amelyből kettő gyerekkönyves, egy egyházi kötődésű, egy idegennyelvű könyveket kínál, egy a társadalomtudományokat szolgálja, egy másiknak pedig épp pénteken lesz a megnyitója.

Sopronban a Cédrus Könyvkereskedés szervezésében a Könyv-váltó - Könyvfutárverseny biciklis programon lehet részt venni, Vácon pedig a Lyra Könyvesház szervez városi sétát Bűn és büntetés a középkorban címmel, Molnár Róbert régész vezetésével.


A Kis Könyves Éj sorozathoz csatlakozott idén a Camoes Intézet, a Cseh Centrum, a Dán Nagykövetség, az ELTE Konfuciusz Intézet, az Észt Intézet, a Finnagora – Finn Intézet, a Flamand Kormány magyarországi delegációja, a Skandináv Ház és a Szlovák Intézet. 

A Kis Könyves Éjt 2012-ben hívta életre Rácz Katinka a Gondolat Könyvesházból, Pecák Judit a Massolit Books & Caféból és a Két Egér Könyvesbolt akkori munkatársai, Mészáros János, Szekeres Nikoletta és Vörös Júlia, hogy egy vidám, esti programsorozattal hívják fel a figyelmet a független könyvesboltok előnyeire és sokféleségére.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: