Ifjúsági regények és mesék a Pozsonyi Pagonytól

A kisebbeknek szóló mesekönyvek mellett hat ifjúsági regényt is kínál az érdeklődőknek a Pozsonyi Pagony a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.



Kovács Eszter, a kiadó főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a könyvfesztiválra jelenik meg a Most én olvasok! sorozat harmadik és negyedik része Berg Judittól. A sorozat négy különböző olvasási szinten kínál könnyű, egyszerű olvasmányokat az olvasni már tudó, de még nem gyakorlott gyerekeknek. Gyerekszerzőként debütál Harcos Bálint, akinek a Szofi tüsszent című, 3-6 éves gyerekeknek szóló mesekönyve Cristina Quiles "temperamentumos" illusztrációival jelenik meg. "Félújdonság" Finy Petra Iskolások kézikönyve című műve, amely vevői kérésre idén a fiúknak szól. 

Jill Tomlinson A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című meséje a sorozat utolsó darabja. "Ezek nagyon kedves mesekönyvek, amelyek segítenek a gyermekproblémákban is, emellett az adott állatról is nagyon pontos információkat közölnek." Kovács Eszter felhívta a figyelmet Milos Macourek Matyi és Sári az iskolában című kötetére is, amely véleménye szerint "zseniális mesekönyv." A harmadik osztályos gyerekek egy csodálatos telefonkagylónak köszönhetően viccesebbnél viccesebb kalandokba bonyolódnak, s a történteket "fantasztikus rajzokkal" illusztrálta Adolf Born. 

Eldad Ilani Bullagária hercege - Tökéletes történet című műve Szabó Levente illusztrációival lát napvilágot. Az 5-8 éveseknek szóló könyvben az apa egy elképzelt királyfiról, a teniszbajnok grófkisasszonyról és a titokzatos Ejtsd rabul a szívemet-versenyről mesél a kisfiának, sok-sok humorral.

Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője emlékeztetett: a Tilos az Á Könyvek másfél éve ifjúsági kiadója a Pagony könyveknek. Mint mondta, a Pagony-könyveken felnőtt kisgyerekek lassan kamaszkorúvá válnak, s nagy hiány mutatkozott azon 12 éven felüliek olvasmányaiban, akik kortárs irodalmat szeretnének olvasni. Így hozták létre a 12+, a 14+ és a 16+ kategóriákat. Kiemelte: alapvetően kortárs magyar irodalmi műveket szeretnének kiadni továbbra is, a fesztiváli időszakban azonban a külföldi irodalom is teret nyer.

A könyvfesztiválra ezért három külföldi könyvvel is jelentkeznek: 16 éven felülieknek szól Rachel Cohn és David Levithan Nick & Norah végtelen éjszakája című regénye, amely egy éjszaka alatt játszódik, és két csalódott, szerelmes fiatal egymásra találását meséli el New Yorkban. Rolf Lappert Pampa Blues című könyvének mesélője egy icipici faluban élő 16 éves kamasz, aki azon gondolkozik, hogyan tudna továbblépni. Él ott egy vagány öregúr is, akinek minden vágya a település felvirágoztatása: azt találja ki, hogy az embereket a földönkívüliek megjelenése fogja idevonzani, ezért készít egy űrhajót, és a részeg öregeknek éjjelente fellövi az égre, majd másnap beszámoltatja őket a látványosságról. A fiú számára a kilátástalanságot végül egy átutazó lány töri meg.

Markus Zusak Underdog-trilógiájának első része A kispályás címmel jelenik meg, főszereplője a tizenöt éves Cameron Wolfe. "Nagyon vagány fiút ismerünk meg, akinek van egy pernahajder bátyja, egy mintabátyja és egy húga, aki éppen nagyon szerelmes, egy keménykezű apja, és egy szigorú, igazságos anyja. "Innen indul az egyre vadabbá váló történet, ahol minden kamaszprobléma, a barátság, a szeretet, a szerelem, a szülőkhöz, testvérekhez való viszony fejezetenként új megvilágításba kerül."

Jön az Időfutár ötödik része A por hatalma címmel Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea tollából - közölte Péczely Dóra, hozzátéve: úgy tervezték, hogy az ötödik résszel befejeződik a regény, de olyan fantasztikusan bonyolódik a történet, hogy karácsonyra érkezik a hatodik rész. A kötet bemutatja az ókori Rómában rekedt csapat küzdelmeit, a jövőben Hannáék megismerkednek Buraváros kaotikus berendezkedésével, a tizennyolcadik századi Bécs pedig mindeközben futurisztikus rémálommá változik.

Folytatódik Gévai Csilla Lídia, 16 című naplóregénye is Lídia, 17 címmel. Az új részben életvezetési tanácsadójaként új alak tűnik fel a múltból, Latabár Kálmán táncos-komikus, akivel folyamatos vitában van a lány. "Lídia minden utat végigjár a felnőtté válás útján" - fogalmazott a főszerkesztő.

Első ifjúsági regénye jelenik meg Mán-Várhegyi Rékának A szupermenők címmel. "Ez egy nagyon vicces lány naplója, akinek a szülei válófélben vannak, így az anya két lányával elköltözik gyönyörű budai polgári lakásukból egy lakótelepi 50 négyzetméteres panelbe." A gimnazista lánynak iskolát kell váltania, ahol gyorsan szembesül azzal, hogy adottak a menő lányok és a menő fiúk, új baráti körébe azonban a nem menők tartoznak. A könyvhöz kapcsolódva vasárnap beszélgetés lesz a szerzőkkel a fiatalokról, olvasásról, szuperségről, menőségről, másságról.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: