Jevgenyij Koroljov zongoraestja MVM-ben

A neves orosz zongoraművész, Jevgenyij Koroljov csütörtök esti szólókoncertjével folytatódik az MVM Koncertek sorozata a Zeneakadémián.


Koroljov Bach Kromatikus fantázia és fúga című művét (BWV 903), Mozart c-moll fantáziáját (K. 475) és c-moll szonátáját (K. 457), végül Beethoven két utolsó szonátáját, a 31., Asz-dúr és a 32., c-moll szonátát adja elő.

Az 1949-ben Moszkvában született Jevgenyij Koroljovot napjaink egyik legjelentősebb Bach-zongoristájaként tartják számon. Ligeti György különösen kedvelte A fúga művészete-felvételét, amelyről egyszer azt mondta: "Ha csak egyetlen művet vihetnék magammal egy magányos szigetre, ezt a lemezt választanám, hogy elhagyatva, félholtan az éhségtől és a szomjúságtól ezt hallgathassam utolsó leheletemig" - idézik az MVM Csoport közleményében.

Koroljov számára meghatározó Bach-élmény volt, hogy 8 éves korában, 1957-ben Moszkvában hallhatta játszani Glenn Gouldot. "Ha vannak zongoristák, akiknek analitikus megközelítése Gouldéhoz mérhető, Koroljov biztosan közéjük tartozik, miközben teljes mértékben mentes Gould polgárpukkasztó pojácaallűrjeitől" - írják a Zeneakadémia ajánlójában.

Koroljov a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Lev Oborin növendéke volt, de vett órákat Marija Jugyinától és Heinrich Neuhaustól is. 1976-ban macedón származású feleségével Jugoszláviába költözött, majd Nyugatra emigrált, és 1978 óta tanít zongorát a Hamburgi Zeneművészeti Főiskolán, ahol Ligeti György is a kollégái közé tartozott.

A hazai közönség is jól ismerheti, utoljára három éve lépett fel Magyarországon az MVM Koncertek - A Zongora sorozat keretében - idézik fel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.  közleményében.

A Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia nagytermében tartott MVM Koncertek - A Zongora 2015-ös sorozatában olyan neves zongoraművészek lépnek még fel, mint Balázs János (október 28.), Christian Zacharias (november 21.) és Farkas Gábor (december 10.). Az év eddigi fellépői Piotr Anderszewski, Yulianna Avdeeva, Fülei Balázs, Ramin Bahrami, Fazil Say és Grigorij Szokolov voltak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: