Magyar tájképfestők kiállítása Gödöllőn

A magyar képzőművészet legismertebb, a 19. század második felében élő festőinek természetközelben készített alkotásaiból nyílt időszaki kiállítás a gödöllői királyi kastélyban. A nagyközönség május 1-jétől nézheti meg a tárlatot.


A Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály és Székely Bertalan nevével jelzett korszakot idéző munkákat, illetve a kiállítást L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára méltatta csütörtöki megnyitó beszédében.

Egyebek mellett azt mondta: e "magányos állócsillagoknak" az érdemei közé tartozik a későbbi művésztelepek létrejöttének előkészítése is. Festményeik összetett és ellentmondásos érzéseket tükröznek, hiszen sokszor igen nehéz volt a megrendelő elvárásai és az annak ellentmondó magyar valóság között egyensúlyozniuk.

Kiemelte: a most nyíló időszaki kiállítást reprezentáló magyar festőket iskolázottság, széles világlátás és a korabeli viszonyokkal való "finom szembenállás" jellemezte.

Munkácsy Mihályról szólva elmondta: miután évtizedeket kellett várni arra, hogy a nemzeti történelem fontos témái vászonra kerülhessenek, híres festőnk számos monumentális képet alkothatott, ugyanakkor "értette" a megrendelők elvárásait, ezt sugallják nyomott hangulatú festményei.

A parlamenti államtitkár reményét fejezte ki, hogy a híres tájképfestők tárlata a turisztikai szezonban növelni fogja a gödöllői királyi kastély látogatottságát.

Gönczi Tibor, a kastély ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az időszaki kiállítás parkokat, kerteket, tájakat megidéző festményei a gödöllői kastély második virágkorának idején születtek, ezért is nagy öröm, hogy épp e falak között mutathatják be a több mint harminc képet, közöttük a Gödöllő melletti Szadához kötődő Székely Bertalan festményeit. A tárlat a Művészetek kertje Gödöllő 2015 című tematikus év egyik kiemelt rendezvénye – tette hozzá.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere az immár hagyománnyá vált tematikus évek jelentőségét méltatta, hangsúlyozva: idén különösen gazdag a programkínálat. A tárlat témájához kapcsolódva megjegyezte, hogy a Pest megyei települést a parkok városának is szokták nevezni, hiszen a zöldfelületek nagysága eléri az 54 százalékot.

A Szinyei, Munkácsy, Székely és tájképfestő kortársaik (1870-1915) című kiállítás Rudolf–szárnyban elhelyezett képeit a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Munkácsy Alapítvány, valamint a Gödöllői Városi Múzeum gyűjteményéből kölcsönözték, a tárlat kurátora Bakó Zsuzsanna.

A Szinyei, Munkácsy és Székely képeken kívül Mednyánszky László, Paál László (aki a Párizs közeli Barbizonban alkotta realista szemléletű tájképeit), illetve a századforduló után alakult Gödöllői Művésztelep két vezető mestere, Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor alkotásai is a válogatás részét képezik.

A tárlat augusztus 30-ig tart nyitva.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: