Május 1.: színes programok országszerte

Színes programok, többek között koncertek és főzőversenyek, valamint májusfa-állítás és sportversenyek is várják az érdeklődőket pénteken országszerte a munka ünnepe alkalmából.


Harmadszor rendezik meg Budapest belvárosában a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légi bemutatót pénteken, ezúttal a Ferrari 2007-es Forma-1-es világbajnokát, a finn Kimi Räikkönent is láthatják száguldozni az érdeklődők. A program délelőtt 11-kor a repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutatókkal kezdődik, majd 14.30-kor autó- és motorsport programok következnek. A rendezvény központja a Várkert Bazárnál lesz, az eseményre a belépés ingyenes.

Az 5. Kőbányai Halmajálison, az Óhegy parkban 1000 literes üstben fő a halászlé, lesz főzőverseny, kézműves foglalkozások, játszóház és sportprogramok. Az  ingyenes rendezvényt számos zenés program színesíti.

A kiskunmajsai retro majálison mások mellett Muri Enikő, valamint Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet, a programokat Guinness-rekordkísérlet, táncház, sportbemutatók, lovas bemutatók, szalmajátszóház, terepfutó verseny és traktor bemutatók színesítik.

A májusfa-állítás hagyományát is felelevenítik pénteken a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban, ahol a Margaréta Táncegyüttes tagjai szabolcsi, szatmári és beregi táncokat mutatnak be a fa állításakor és későbbi kidöntésekor. A látogatók a századforduló népi építészetét rendhagyó tárlatvezetésen ismerhetik meg, ellátogathatnak az Árpád-kori falurészbe is, ahol a honfoglaláskori létesítményeket tekinthetik meg. Lesz bábszínházi előadás, népzenei program, kézműves-foglalkozások és mesterség-bemutatók is.

A besenyszögi majális részeként rendezik meg az I. Generációs futballmérkőzést a helyi sportpályán, a csapatokat nagyapák, fiaik és unokáik alkotják.

A hatvani Népkertben 9 órakor kezdődik a rendezvény főzőversennyel és civil sokadalommal, 11 órától színpadi programok  szórakoztatják a közönséget: a hatvani civil szervezetek mellett fellép az R-Go.

Miskolcon a gyerekeket népi körhinta, fajátékok, íjászat és Paprika Jancsi csúzlizdája várja, emellett a Vaga Banda gólyalábas műsora, a Miskolci Majorett Együttes bemutatója és  Janpi bohóc interaktív gyermek műsora is szerepel a programkínálatban. Koncertet ad az idén 25. születésnapját ünneplő Miskolc Dixieland Band és a TransylMánia (Erdély).

Kazincbarcikán fellép mások mellett a KFT, Pál Dénes, Jancsó Dóra és Ódor Kristóf énekesek, a stand up-os Beliczai Balázs, lesz modellezés, íjászat, cserkészprogramok, táncbemutató és kézműveskedés.

A Szentendrei Skanzenben pénteken a Gyűjtőpont Alkotónap keretében a művészet, a tudomány és a meghökkentő tárgyak kerülnek a középpontba. A látogatók egyebek mellett részt vehetnek hanti nemezsátor felállításában, kipróbálhatják a gyapjúfeldolgozást, megnézhetik a trükkös bringák gyűjteményét, valamint rózsafagyasztással, labdaszökőkúttal és palackágyúval is kísérletezhetnek.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: