Michael Collins a Zeneakadémián

2015. május 13-án Michael Collins lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendégszólistája a Zeneakadémián. Az együttes sorozatának hatodik, befejező koncertjén a világhírű klarinétművésszel előadott Mozart A-dúr klarinétversenye mellett Vanhal-, és Grieg-darabot játszik.


„Michael Collins-szal már többször koncerteztünk Magyarországon és Európában - meséli Rolla János, a zenekar művészeti vezetője. – Meghívtuk a Zeneakadémiára korábban, a Zempléni Fesztiválra, játszottunk vele Olaszországban, Angliában. Régi barátunk, jól ismerjük egymást, s reméljük, az összeszokottságot a közönség is hallani fogja.”

Michael Collinst, aki a fellépés előtti napon mesterkurzust is tart a Zeneakadémián az intézménybe járó valamint külsős hallgatók számára, káprázatos virtuozitása és érzékenysége révén napjaink egyik legkiválóbb művészeként és hangszerének vezető képviselőjeként tartják számon. 16 évesen a BBC „Az év fiatal zenésze” versenyében fafúvós kategóriában első díjat nyert, majd 22 évesen debütált Amerikában a Carnegie Hallban, New Yorkban. Azóta szólistaként a világ legjelentősebb zenekaraival játszott és szoros kapcsolatot ápol vezető karmesterekkel. Collins a BBC Proms leggyakrabban meghívott fúvós szólistája, számos fellépéssel az esemény neves „Last night of the Proms” koncertjén. Legutóbbi évadokban Collins karmesterként is egyre elismertebbé vált, s 2010-ben a City of London Sinfonia zenekar vezető karmesterévé nevezték ki. Ebben a pozícióban átélt sikere természetes zenészi hozzáállásáról és lelkesítő vezetői szerepéről árulkodik, melyet mind szólistaként, mind karmesterként tanúsít.

2007-ben Collins elnyerte a Royal Philharmonic Society „Az év hangszeres szólistája” elismerését, mellyel olyan korábbi díjazottakkal került egy sorba, mint Itzhak Perlman, Mitsuko Uchida, Murray Perahia és Schiff András. A kitüntetést Collins a klarinétrepertoár kibővítésében játszott vezető szerepéért, illetve azért kapta, mert napjaink kiemelkedő zeneszerzőit klarinétművek írásaira ösztönözte, melyeket be is mutatott világszerte. Collins Jersey-ben (USA) a „Liberation” Nemzetközi Zenei Fesztivál művészeti vezetője is.

„A koncerten Grieg g-moll vonósnégyesét is eljátsszuk a hangverseny második felében”- folytatja Rolla János. – A repertoárépítkezés jegyében tanuljuk meg ezt a darabot, és a budapesti közönségünknek adjuk elő először a májusi koncerten. Ezt a művet ritkán lehet hallani itthon, kamarazenekari változatát még ritkábban. Griegtől egyébként is elvétve játszunk, de tavaly például a Holberg-szvitet norvég közönség előtt is bemutattuk, a zeneszerző által alapított Bergeni Nemzetközi Fesztiválon. Most a Zeneakadémia közönsége hall tőlünk egy kis ínyencséget.” 

A Liszt Ferenc Kamarazenekart 2015. október 8-án kezdi következő évadbeli zeneakadémiai koncertsorozatát Alexander Melnikov zongoraművész vendégszereplésével.

2015. május 12. 13.00 - Zeneakadémia X. terem
Michael Collins mesterkurzusa

További információ:
http://lfze.hu/hu/mesterkurzusok/-/program/michael-collins-klarinet-mesterkurzusa-20150512-1300


2015. május 13. 19.30 - Budapest, Zeneakadémia Nagyterme
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Michael Collins, klarinét

Johann Baptist Vanhal: g-moll szimfónia Op.17/2
Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr klarinétverseny K.622

Edvard Grieg: g-moll vonósnégyes no.1. Op.27

További információ: www.lfkz.hu
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: